Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 nov 2009 - Anul XIV, nr. 268 (4254)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La ralanti

Procesul jafului de la Primăria Suceava, în ritm de melc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procesul jafului din banul public de la Primăria Suceava din perioada 2002-2004 bate pasul pe loc. De la sesizarea instanţei de judecată au trecut deja trei ani şi jumătate, dar finalul procesului încă nu se întrevede.

Cu un prejudiciu calculat la aproximativ două milioane de euro, procesul privind achiziţiile publice realizate de Primăria Suceava în perioada când director economic era Neculai Bujor nu a adus nimic nou.
Avocaţii persoanelor trimise în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au recurs la toate chichiţele pentru a trage de timp. Prima acţiune a coincis cu depunerea unei cereri de strămutare a procesului. Până când această cerere a fost analizată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trecut câteva luni bune. Magistraţii instanţei supreme au decis să accepte strămutarea, astfel încât dosarul a fost trimis la Tribunalul Bistriţa. Transferul a însemnat alte câteva luni de pauză. Au fost ridicate apoi diferite cereri de neconstituţionalitate, care au trenat din nou mersul dosarului. Aşa se face că până acum nu s-a întâmplat absolut nimic. Cu alte cuvinte, procesul va mai dura ani buni.

 

Un dosar cu nouă persoane trimise în judecată

Procesul care trenează la Bistriţa a necesitat un volum extraordinar de muncă. Procurorii anticorupţie au muncit aproape trei ani, timp în care documentele s-au adunat în 40 de dosare, totalizând aproape 20.000 de file. La final, au fost trimise în judecată nouă persoane.
Principalii acuzaţi sunt Neculai Bujor, fost director economic al Primăriei Suceava în perioada când s-au realizat o mulţime de achiziţii dubioase, şi Tamara Chiribucă, cumătra lui Bujor şi acţionară la mai multe firme prin care s-au derulat contracte din bani publici. În cazul lui Bujor acuzaţiile sunt de luare de mită şi abuz în serviciu, în timp ce Tamara Chiribucă va răspunde pentru acuzaţiile de dare de mită, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri oficiale.
Printre persoanele trimise în judecată se mai numără fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, Dumitru Buta, căruia i s-au reţinut două infracţiuni, luare de mită şi complicitate la evaziune fiscală, dar şi un alt angajat al acestei instituţii, Eugen Ionesi, acuzat de luare de mită.
Constantin Bâta, fost director în cadrul Primăriei Suceava, a fost trimis şi el în boxa acuzaţilor pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, falsuri şi complicitate la înşelăciune. Ultimele două acuzaţii sunt reţinute şi în cazul unei alte foste salariate a Primăriei Suceava, magazionera Emilia Şveica.
În dosar mai sunt judecate şi două contabile de la firmele Tamarei Chiribucă, respectiv Ioana Ungureanu şi Violeta Spătariu. Ambele trebuie să răspundă pentru infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la înşelăciune. A noua persoană trimisă în judecată de procurorii actualului DNA este Dumitru Teodorescu, pentru acuzaţia de trafic de influenţă.

 

Primăria Suceava devenise moşia cuplului Bujor - Chiribucă

Rechizitoriul întocmit în vara anului 2006 a scos la iveală amănunte despre modul în care se derulau afacerile la Primăria Suceava şi cum se scurgeau banii în anumite buzunare.
S-a stabilit că în perioada 2002-2004, majoritatea achiziţiilor pentru produsele de protocol, consumabile, dar şi alte bunuri, s-au realizat de către patru firme privilegiate în relaţiile comerciale cu Primăria Suceava. Toate cele patru firme, SC PROTMAN SERVICE SRL, SC RIGOLA SERV COM SRL, SC LUIS IMBISS SRL şi SC ALEXA SRL, aparţineau Tamarei Chiribucă. Prin intermediul acestor societăţi, Primăria Suceava a făcut achiziţii dubioase, care au dus la un prejudiciu de 64 de miliarde de lei vechi. Pentru favorurile primite, Tamara Chiribucă nu a rămas insensibilă şi l-a recompensat pe Neculai Bujor. Procurorii au reţinut că una din ratele pentru achiziţionarea un VW Passat, în valoare de 300 de milioane de lei vechi, care trebuia plătită de Neculai Bujor, a fost achitată de Tamara Chiribucă, aceasta mai oferindu-i fostului director economic al Primăriei Suceava şi excursii în străinătate în valoare de 600 de milioane de lei vechi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesul jafului de la Primăria Suceava, în ritm de melc.
 Vizualizări articol: 2720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.27/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 11 voturi
Procesul jafului de la Primăria Suceava, în ritm de melc4.3511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mi se pare corect.hoti liberi . trimis de
(14 nov 2009, 15:40:10
datorita faptului ca avem o justitie de doua parale un guvern corupt si plini de hotii in frunte cu un presedinte uns cu toate matrapazicurile.cum sa mearga tara???justitia e atit de inplicata in toata triaba asta ca nu mai ai siguranta zilei de mine in rom.hoti criminali violatori ori li se atribue pedepse minime ori mituesc si scapa.
2.   Legia 18 trimis de
(14 nov 2009, 16:06:16
posibil cu noul presedinte sa se triaca la revizuiria averilor ilicite incepind de la miliardari si parlamentari.cred ca vom scoate citusi de putin tara din datorii.
3.   Legi trimis de
(14 nov 2009, 17:47:56
nu asa se pune problema.....nu cei indicati in articol sunt de vina, ci legislatia.....daca T.Chiribuca este judecata pt. evaziune fiscala.....pai, fratilor, cred ca toti cei cu societati comerciale , mai mici sau mai mari, fac evaziune fiscala datorita legislatiei care lasa portite......ghinionul doamnei este ca a facut comert cu Primaria si a prins-o.....spuneti-mi dv. un lucru : la cite cabinete particulare mergeti in Romania , de la cel mai banal atelier de frizerie, coafura, pina la cele mai mari medicale, etc....primiti bonul cind dati banii.....asta este tot evaziune fiscala, dar nu-i prinde nimeni......asta este de fapt, nu ca doamna Chiribuca, vai, ce nenorocire, judecata pt. evaziune.....mai trage si pe altii dupa ea care poate nu au nici o vina.....si apoi, care din noi , atunci cind are de rezolvat o problema nu-si cauta un intermediar.....dar eu ma intreb altceva :
4.   Legi trimis de
(14 nov 2009, 17:53:44
CONTINUARE: domnii ziaristi, scriu articole cu titluri cit mai pompoase, nume si institutii cit mai sonore, dar in situatia cind acest dosar se va termina, fiindca odata si odata se va termina, si poate nu toate cele 9 persoane indicate in articol sunt vinovate, cine le mai reabiliteaza ? mai scrie cineva pe prima pagina, cu litere de-o schioapa ca, cutare, cutare, a fost absolvit, este nevinovat? nu am vazut niciodata acest lucru. Atunci nu ar fi mai bine ca toate aceste articole faimoase sa fie scrise atunci cind existe o sentinta definitiva ? cu ce ajuta pe un om ca nu este vinovat, daca a fost improscat cu noroi ani de zile, lumea ramine cu acea imagine, degeaba mai scrii tu verzi si uscate, degeaba...... tare as dori niste raspunsuri la ce am scris eu....
5.   Recentul caz Rebegea va spune ceva? trimis de
(14 nov 2009, 20:45:42
Ati vazut ce a facut presedintele Tribunalului Ploiesti, Rebegea? A luat o mica spaga de 40.000 euro. Nimic in comparatie cu unii din zona noastra folclorica care se dau in SUV-uri de zeci de mii, au apartamente cu chiuvete de cristal, case de vacanta la Vama Salatruc, folosesc parfumuri de minim 1000 euro de la Paris direct, isi fac cumparaturile numai "afara" daca se poate Londra si Viena, iarna ii gasesti pe partiile din Austria etc. Ca om cu peste 23 de ani scoala in spate, din care 6 de studii juridice, dintr-o familie de anticomunisti chinuiti in eopaca lui Ceausescu va spun: nu Securitatea, nu PCR-ul, nu Ceausescu, nimeni nu a reusit sa provoace atatea drame si tragedii, sa curme atatea destine cat a reusit Injustitia din Romania capitalismului de cumetrie din ultimii 20 de ani.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei