Campania de imunizare a elevelor împotriva cancerului de col uterin va demara la 23 noiembrie cu prima doză de vaccin, a hotărât Ministerul Sănătăţii, după ce un sondaj realizat la nivel naţional a arătat că românii sunt de acord cu această acţiune de prevenire a maladiei.
La nivelul judeţului Suceava, elevele din 466 de clase a VI-a şi 418 clase a VII-a ar putea primi serul din această lună, dacă părinţii lor îşi vor da acceptul în acest sens.
S-a schimbat vârsta de vaccinare a fetiţelor
O noutate faţă de anul trecut este că de această dată Ministerul Sănătăţii a stabilit că nu vor mai fi vaccinate fetiţele din clasa a IV-a, ci cele din clasele a VI-a şi a VII-a, schimbarea fiind motivată prin faptul că vaccinarea este mai potrivită la vârsta la care menstruaţia este deja instalată.
Cancerul de col uterin se situează pe locul doi ca frecvenţă în lume în rândul femeilor şi ocupă locul trei ca mortalitate prin cancer la femei după cancerul de sân şi cel pulmonar. În România se înregistrează cea mai ridicată mortalitate prin cancer de col uterin din Europa, anual fiind depistate 3.000 de cazuri noi. Numărul pacientelor diagnosticate şi rămase în evidenţă din anul anterior atinge cifra de 40.000.
În 2008, doar 49 de fetiţe au primit serul
Imunizarea completă împotriva cancerului de col uterin constă în trei doze de vaccin administrate la anumite intervale. Cea mai frecventă reacţie adversă post vaccinare semnalată până acum a fost durerea la locul administrării, alte efecte nedorite precum durerile de cap, greaţa, vărsăturile, durerile musculare fiind înregistrate mai rar.
În judeţul Suceava, din cele 4.430 fetiţe care ar fi trebuit vaccinate în cadrul campaniei din 2008, doar 49 au primit toate cele trei doze de vaccin, cu acordul părinţilor. Rămâne de văzut cum va fi primită de părinţi noua campanie, dacă avem în vedere că ultima strategie a Ministerului Sănătăţii, ce porneşte de la deficienţele programului din 2008 – informaţie insuficientă sau neadecvată – nu este cu mult diferită de cea anterioară.