Activitatea medicală, îndeosebi la Ambulanţă, în Unitatea de Primire a Urgenţelor, dar şi în celelalte secţii din spitale nu va fi afectată de obligaţia personalului de a-şi lua forţat concediu fără plată în lunile noiembrie şi decembrie, susţine secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Cristian Irimie, nominalizat de premierul desemnat Liviu Negoiţă pentru portofoliul de la Sănătate şi totodată cel care va prelua, cel mai probabil, conducerea ministerului după expirarea interimatului lui Adriean Videanu.
Doctorul Irimie ne-a declarat că, deşi toţi bugetarii trebuie să se conformeze acestei obligaţii, aplicarea efectivă a măsurii depinde de managerii unităţilor medicale.
„Toţi trebuie să se încadreze în reducerea cheltuielilor de personal cu 15,5% lunar, însă în sistemul sanitar se poate discuta o formulă care să nu impieteze asupra activităţii. Trebuie să reducă fondul de salarii, dar sunt şi alte soluţii decât zilele libere. Banii economisiţi nu sunt luaţi la bugetul de stat, ci sunt folosiţi la achiziţionarea de medicamente, de materiale sanitare etc”, a declarat dr. Irimie.
El a explicat că în spitale există posibilitatea aplicării unui program de lucru redus cu două ore, cu creşterea implicită a numărului de ture sau se poate aplica o combinaţie între programul redus şi zilele de concediu.
Deşi au deficit de personal, spitalele şi Ambulanţa trebuie să scadă cheltuielile salariale cu 15,5 la sută
Soluţiile prezentate de dr. Irimie s-ar putea aplica fără probleme dacă în spitale şi la Ambulanţă nu ar exista deficit de personal, însă în condiţiile în care aceste instituţii deja au personal puţin, este greu de crezut că nu se vor confrunta cu dificultăţi în asigurarea permanenţei. Asta cu atât mai mult cu cât, indiferent la ce măsură se va recurge, se vor diminua veniturile personalului medical, venituri oricum mult sub cele ale colegilor lor din Uniunea Europeană. Şi cum ofertele de pe piaţa muncii în domeniul medical din ţările UE pornesc de la câteva mii de euro, spitalele româneşti s-ar putea confrunta cu o pierdere masivă a medicilor specialişti şi a asistentelor medicale, care ar putea opta să-şi desfăşoare activitatea în ţări mai prietenoase şi mai generoase cu cei care le asigură sănătatea.
Secretarul de stat Irimie şi-a exprimat speranţa că pentru anul 2010 bugetul Ministerului Sănătăţii va fi mai generos, în special la capitolele alocate programelor naţionale şi investiţiilor.