Panica de a nu fi contactat virusul AH1N1 determină în fiecare zi circa 150 de persoane cu simptome de răceală să se prezinte la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde medicii de-abia reuşesc să facă faţă numărului mare de consultaţii.
Pentru a evita aglomeraţia din unităţile sanitare şi a limita răspândirea virusului, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava a solicitat medicilor de familie să se deplaseze la domiciliul pacienţilor, dacă aceştia sunt incluşi în categoriile de risc - bătrâni, copii mici, gravide - şi acuză simptome respiratorii.
„Trebuie să limităm în acest fel circuitul bolnavilor şi al virusului. Bolnavii aşteaptă alături de persoane sănătoase, dar care pot contacta foarte uşor virusul fiindcă au o imunitate scăzută”, au explicat responsabilii DSP.
De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Asociaţiei Judeţene a Medicilor Generalişti Suceava, dr. Irina Badrajan, a declarat că este dificil ca un medic de familie să se deplaseze acasă la bolnavi în condiţiile în care un singur doctor are, în medie, 1.400 de pacienţi. Ea a ţinut, însă, să precizeze că medicii de familie suceveni vor face tot ce trebuie pentru a ţine situaţia sub control.
Irina Badrajan: „Este absolut imposibil să ne deplasăm la toate cazurile”
„Este absolut imposibil să ne deplasăm la toate cazurile, nu putem pleca de la serviciu. Apoi, nouă ni s-au dat deja nişte instrucţiuni de la Minister, de igienizare a spaţiului, şi ni s-au pus în vedere şi câteva măsuri organizatorice în caz de pandemie, pe care trebuie să le respectăm. Sigur că vom face excepţie şi ne vom deplasa la copiii mici, la cazurile grave. La ţară, unde distanţele sunt mari, medicii vor merge, de asemenea, la domiciliu. Noi vom aprecia fiecare situaţie în parte şi vom proceda aşa cum e mai bine pentru pacient. Vrem şi noi să depăşim această situaţie care a devenit din ce în ce mai acută, dar în limita posibilităţilor, fiindcă trebuie să fim prezenţi la cabinet şapte ore zilnic. Oricum, noi încurajăm populaţia să se prezinte la medicul de familie, dar să dea un telefon înainte pentru programare, ca să nu favorizeze transmiterea virusului în cadrul unei colectivităţi”, a spus Irina Badrajan.