O suceveancă este acuzată că a cumpărat şi vândut mii de baxuri cu ţigări introduse ilegal în România. Femeia este cercetată pentru evaziune fiscală, iar procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, vor să afle dacă au existat şi complici în această afacere ilegală.
Dosarul în care s-a început urmărirea penală împotriva Mariei Negrea s-a plimbat pe la alte două parchete înainte de a ajunge la DNA. Mai întâi, cercetările s-au derulat sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru ca ulterior dosarul să fie transferat la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava. Fiecare dintre cele două parchete a constatat că nu este competent pentru a derula ancheta, astfel încât dosarul a fost transferat la DNA Suceava.
Motivul: prejudiciul calculat se ridică la peste un milion de euro.
Faptele de care este acuzată suceveanca s-au petrecut în urmă cu mai mulţi ani, iar pentru a-şi proteja bunurile dobândite în această perioadă a divorţat de soţ. Astfel, din Maria Sava a devenit Maria Negrea, iar în acest moment pe numele ei nu mai există nici măcar un capăt de aţă, astfel încât recuperarea prejudiciului a devenit o misiune imposibilă.
Depozite clandestine la Romups şi Adâncata
Primele semne ale traficului de ţigări derulat sub oblăduirea Mariei Negrea-Sava au apărut în cursul anului 2004. La un garaj din Adâncata aparţinând unui anume Valerian Talpalariu, poliţiştii au descoperit ţigări şi cafea de provenienţă ucraineană şi moldoveană în valoare de circa cinci miliarde de lei vechi. Pentru marfă nu existau acte de provenienţă, motiv pentru care s-a întocmit dosar penal pentru contrabandă. În mod curios, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a soluţionat dosarul cu neînceperea urmăririi penale.
Maria Negrea şi-a văzut de treabă, iar pe 14 iulie 2005, în urma unei ample acţiuni poliţieneşti, într-un depozit aparţinând firmei Elmondo, din incinta SC Romups SA Suceava, au fost descoperite 70.000 de pachete de ţigări aduse ilegal din Ucraina, prejudiciul adus bugetului de stat în acest caz fiind de câteva zeci de miliarde de lei vechi. Interesant este că în acest caz s-a stabilit că tirul cu ţigări a trecut ca prin brânză prin Punctul de Control şi Trecere a Frontierei Siret. Ceea ce nu au ştiut traficanţii de ţigări era că transportul fusese monitorizat prin elicopter, iar în momentul în care tirul a ajuns la depozitul de la Romups s-a putut trece la acţiunea de control.
În total, din calculele şi expertizele efectuate până acum, reiese că prin operaţiunile frauduloase efectuate de Maria Negrea bugetul de stat a fost păgubit cu peste 1,2 milioane de euro.