Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 nov 2009 - Anul XIV, nr. 265 (4251)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Drept la replică

Ca urmare a articolului apărut în Monitorul de Suceava în data de 31 octombrie “Ce facem cu câinii de pe strazi?”, Asociatia de Protecţie a Animalelor Proanima-Suceava doreşte să aducă câteva precizări:
În acest articol s-a generalizat ideea că în Suceava asociaţiile nu fac nimic pentru a rezolva “problema” câinilor comunitari, de aceea dorim să precizăm exact ce activităţi are asociaţia noastră de 9 ani în Suceava:
• Activează de 4 ani, în baza unui contract de colaborare în adăpostul pentru câini comunitari situat Lunca Sucevei care aparţine Primăriei Suceava. Momentan, în acest adăpost sunt peste 1300 de câini comunitari şi este singurul din Suceava. În cadrul acestui adăpost Proanima asigură 100% hrană câinilor, tratamentele medicale, sterilizarea tuturor câinilor aduşi în adăpost de hingheri, construcţia şi amenajarea de ţarcuri, organizarea adopţiilor de câini. Exista un medic, angajat Proanima, care lucrează în adăpost şi voluntari care muncesc 10-12 ore pe zi.
• În acest an, medicul Proanima, în colaborare cu medicii Wier Pfoten şi Primăria Suceava, au organizat o campanie de sterilizări gratuite în adăpostul primăriei, în care s-au sterilizat 250 câini. De 4 ani Proanima organizează campanii gratuite de sterilizare de 2 ori pe an.
• În 2009 au fost organizate 3 târguri de adopţie şi emisiuni de adopţie cu sprijinul presei sucevene, în urma cărora s-au adoptat peste 100 de câini.
• În 2008-2009, Proanima a organizat campanii de informare în scoli şi în presă, despre prevenirea abandonului, despre comportamentul faţă de câini, despre legea de protecţie a animalelor şi elaborarea de propuneri şi soluţii civilizate şi eficiente către autorităţile locale în legătură cu problema câinilor de pe străzi.
Toate aceste activităţi au fost realizate exclusiv din donaţii din partea iubitorilor de animale. Proanima nu a cerut sau primit vreodată bani de la bugetul local/naţional sau din fonduri europene. Cheltuielile făcute lunar de asociaţie sunt pentru mâncarea câinilor din adăpost, pentru tratamentele veterinare şi operaţiile de sterilizare, pentru salariul medicului veterinar, pentru lemne de foc şi materiale pentru cuşti şi pentru benzină.
Precizam că Proanima nu şi-a asumat niciodată răspunderea /obligaţia de a stârpi câinii de pe străzile Sucevei şi nici de a-i păzi pe locuitori să nu fie muşcaţi sau lătraţi. Proanima doreşte ca străzile Sucevei să nu mai fie “bântuite “de câini abandonaţi, aruncaţi în stradă şi chinuiţi de diverse persoane care îi urăsc. Îndemnăm populaţia să sterilizeze câinii şi cerem poliţiei şi organelor competente să aplice legea 9/2008 pentru protecţia animalelor şi să pedepsească, conform articolelor legii, abandonul, cu amendă de la 1000 la 1500 ron, şi cruzimea faţă de animale cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă penală de 500 la 6000 ron.
La întrebarea dvs “ce facem cu câinii de pe străzi?”, iată răspunsurile Proanima şi totodată propunerile către autorităţile locale:
- un program de sterilizare în masă pe termen mediu/lung a câinilor de pe străzi (aşa cum se practică din 2008 în Bucureşti) şi a celor din proprietate privată pentru prevenirea abandonului (mai puţin a celor cu valoare chinologică). Propunem ca exemplu oraşul Oradea, în care programul de sterilizare şi returnare în teritoriu este pus în practică din 2002 , iar în 2009 nu mai exista câini pe străzi..
- amenajarea corespunzătoare a adăpostului primăriei, momentan supraaglomerat, pentru a nu crea către populaţie acestă imagine oribilă despre adăpost şi pentru a-i îndemna să vina să adopte câini.
- organizarea în colaborare cu ONG-urile de târguri de adopţii şi de campanii de prevenire a abandonului prin informări cât mai dese şi veridice asupra situaţiei acestor animale.
Aceste soluţii ar putea fi implementate cu fonduri de la bugetul local.
Dacă pe strada Mărăşeşti sunt doamne/domni care hrănesc câinii comunitari, este dreptul lor, nu se încalcă nici o lege, şi în 2009 nu a fost înregistrat nici un caz de muşcături pe această stradă.
Proanima condamnă vehement orice formă de cruzime asupra animalelor, cum ar fi otrăvirea sau eutanasierea câinilor comunitari şi îngrămădirea lor în adăposturi. Aceste forme crude de a “scăpa de câini” încalcă grav legea 9/2008 şi aduc o pată neagră asupra oraşului nostru, deoarece şi Suceava este în secolul XXI şi face parte din Uniunea Europeană. Asociaţia nu poate lua decizii de soluţionare a problemei numărului de câini de pe străzi, acest lucru fiind doar de competenţa administraţiei locale, noi putem doar să propunem şi să acţionam atât cât ne permite legea şi fondurile oamenilor miloşi.
Vă aşteptăm cu plăcere în adăpostul primăriei şi dorim să staţi de vorba cu noi, deoarece prin prezentarea unei situaţii veridice presa poate fi un factor foarte important în demararea proiectelor de sterilizare şi adopţie a câinilor comunitari.

Cu stimă,
Doiniţa Cocriş
Preşedinte Proanima-Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drept la replică.
 Vizualizări articol: 944 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 7 voturi
Drept la replică4.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Foarte trist trimis de
(11 nov 2009, 17:32:46
Deseori am de rezolvat unele probleme la Casa de pensii sus pe Zamca. Ma ingrozesc la gandul ca din zecile de caini ce misuna pe acolo, iar se vor lua de mine sau de vre-un pensionar garbov care tremura si abia isi taraie picioarele. Este posibil asa ceva ??? Va rog mult de tot sa luati masuri in aceasta zona ca astfel nu se mai poate! Este vorba de strada Ilie Ilascu. Daca mergi singur sau prea dimineata, este imposibil sa ajungi in capat nefugarit si hartuit de cainii vagabonzi. Nu v-ati pus intrebarea de ce s-au " adoptat" doar aprox 7% din caini? Ar trebui ca toti cei care doresc caini sa ii tina supravegheati ,sa ii vaccineze si sa nu ii lase liberi printre masini si blocuri . Cine sa ii stranga de acolo? Dumneavoastra! Asteptam o schimbare cat mai curand.
1.1  RE: Foarte trist trimis de
(11 nov 2009, 18:45:23
margareta, eu personal cred ca esti destul de cretina. ce nu intelegi toanto?
2.   Citat trimis de
(11 nov 2009, 18:54:29
"Aceste solutii ar putea fi implementate cu fonduri de la bugetul local." Nu sunt bani la buget. Cainii trebuie sa sufere ca si noi, oamenii, nu?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei