Curtea poliţiei de pe strada Oituz din municipiul Suceava oferă celor care au treabă prim zonă un peisaj cutremurător, maşinile transformate în mormane de fiare după accidente rutiere fiind aşezate una lângă alta. Puţini sunt trecătorii care nu se opresc să se minuneze şi să se întrebe dacă a scăpat cineva din cumplitele accidente.
Cel mai mult atrage atenţia un microbuz Renault, care, privit din faţă, nu mai seamănă deloc a maşină. Stă în curtea poliţiei de mai bine de patru luni de zile. Pe 7 iulie, microbuzul, condus de un bărbat din comuna Bălcăuţi, s-a izbit violent de capul din beton al unui podeţ, pe DN 17, între Şcheia şi Stroieşti, după ce şoferul a lovit mai întâi un cal care se plimba pe carosabil.
În maşină se aflau şapte persoane, şoferul şi muncitori de peste hotare, care erau aduşi acasă de acesta.
Impactul cu capul de beton a fost devastator, toate cele trei persoane aflate pe scaunele din faţă murind strivite între fiarele maşinii.
Alături de alte maşini mai vechi implicate în accidente, în curtea poliţiei a ajuns, de câteva zile, şi un autoturism BMW, care arată de parcă ar fi fost băgat într-un compresor.
Oamenii care treceau ieri prin zonă erau atraşi imediat de noul „exponat”, întrebându-se cum de a ajuns într-un asemenea hal.
„Nu mai e nimic bun din maşina asta, e varză dintr-un capăt în altul”, se minuna un tânăr care studia maşina. Autoturismul BMW a fost implicat într-un accident vinerea trecută, un tânăr de 19 ani, murind strivit sub maşină după ce aceasta s-a răsturnat de mai multe ori, pe DN 2, în apropiere de Pătrăuţi.
Efectul psihologic asupra trecătorilor
După ce sunt implicate în accidente, maşinile ajung la Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava, asupra lor efectuându-se diferite tipuri de expertize, pentru lămurirea împrejurărilor în care s-au produs evenimentele rutiere şi tuturor aspectelor de interes în anchetă.
Deşi poliţiştii se feresc să precizeze oficial acest lucru, prezenţa maşinilor în parcarea prin care trec zilnic sute de oameni este considerată bine-venită şi sub aspect psihologic, imaginea oferită de acestea putând face un şofer să mediteze mai mult la ce se poate întâmpla din cauza lipsei de prudenţă pe şosele.
Conform procedurilor legale, dacă proprietarii sau rudele acestora nu mai revendică maşinile, acestea ajung la cimitirul destinat distrugerii acestora.