Revenirea lui Severin Tcaciuc în România a coincis cu reluarea circului. Prima reprezentaţie a avut loc ieri, pe holurile Palatului de Justiţie din Suceava, între rudele şi apropiaţii omului de afaceri şi câţiva jurnalişti.
Adus din Penitenciarul Botoşani pentru a fi audiat în trei dosare aflate pe rolul Judecătoriei Suceava, Severin Tcaciuc a apărut îmbrăcat lejer. Deşi duba Penitenciarului a ajuns la Palatul de Justiţie încă la primele ore ale dimineţii, completul de judecată a strigat dosarele abia după 11.30. Atât la intrare, cât şi la ieşirea din sala de judecată, Severin Tcaciuc a avut parte de o „galerie” importantă. Apropiaţii acestuia nu s-au limitat doar să-l încurajeze, ci au tăbărât pe cameramani şi fotografi pentru a-i împiedica să surprindă imagini cu fostul mare magnat al Sucevei.
La un moment dat, operatorul de imagine al postului Realitatea TV a fost admonestat de fiul lui Severin Tcaciuc, care i-a spus să aibă grijă să nu ajungă falit.
Scenele de luptă corp la corp de la intrarea în sala de judecată s-au repetat la ieşire, victimele fiind operatorul de la Realitatea TV şi un angajat al postului local Plus TV. Încercările disperate ale rudelor lui Severin Tcaciuc de a-i opri pe ziarişti să-şi facă meseria au fost surprinse de camerele de luat vederi instalate pe holurile Palatului de Justiţie din Suceava şi pot fi urmărite pe site-ul ziarului nostru.
Severin şi-a dat acceptul să-i fie pus sechestru pe locuinţa de la Viena
Dintre cele trei dosare de ieri, doar în unul s-a judecat efectiv. Dosarul priveşte mai multe fapte pe care Severin Tcaciuc şi apropiaţii săi le-au comis în calitate de administratori sau angajaţi ai SC Truck Trans SRL Bosanci.
Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, Severin Tcaciuc a prejudiciat statul român cu aproximativ 50 de miliarde de lei vechi, la care urmează să se adauge şi majorările de întârziere la plată. În acelaşi dosar au mai fost puşi sub acuzare Aneta Tcaciuc, soţia controversatului om de afaceri, contabilul şef al firmelor familiei Tcaciuc, Ioan Moroşan, şi o altă angajată, Angela Coca Magopeţ.
Toţi cei patru vor fi judecaţi pentru evaziune fiscală, folosirea cu rea credinţă a creditelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi uz de fals.
Avocatul lui Severin Tcaciuc a solicitat un raport de expertiză suplimentar, pentru a se stabili prejudiciul, dacă acesta există. La rândul său, Severin Tcaciuc a menţionat că este de acord cu instituirea sechestrului asigurator pe bunurile sale, respectiv o serie de terenuri din Fălticeni şi locuinţa de la Viena, unde a locuit până să fie extrădat de autorităţile austriece. Severin Tcaciuc nu s-a limitat doar la aceste bunuri şi a anunţat că este dispus să accepte sechestru chiar şi „pe mormântul meu”.
„Pentru firma Truck Trans s-au cheltuit 2,4 miliarde de lei vechi de către statul român, din care numai 1,668 de miliarde lei vechi reprezintă onorariul experţilor. Datoriile către stat pentru această firmă au fost de numai 470 de milioane de lei vechi, aşa încât ce rost a avut toată ancheta? A fost un jaf deliberat şi aş dori ca acest genocid la adresa familiei mele să înceteze. Totul este un fals”, a declarat Tcaciuc în faţa instanţei.
Pentru termenul următor, de pe 14 decembrie, judecătorii au citat-o şi pe Aneta Tcaciuc, sens în care Severin Tcaciuc a pus la dispoziţie adresa corectă de la Viena.
Amânare în dosarele privind rejudecarea
În cele două dosare în care Severin Tcaciuc a depus cereri de rejudecare nu s-a întâmplat mai nimic. Vasile Brânză, avocatul ales de Severin Tcaciuc, a cerut un termen pentru a studia dosarele, iar instanţa a acceptat să-l păsuiască până pe 23 noiembrie. În cele două cereri înregistrate la Judecătoria Suceava, Severin Tcaciuc arată că atât la judecata de fond, cât şi în căile de atac nu şi-a putut construi apărarea.
„Nu am avut posibilitatea să particip nemijlocit, astfel încât nu am beneficiat de garanţiile unui proces echitabil”, se arată în justificările controversatului om de afaceri originar din Bosanci.
În primul dintre dosare, Severin Tcaciuc a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare. Faptele priveau infracţiunile de evaziune fiscală, prin aceea că în perioada martie-noiembrie 2000, prin mijloace frauduloase, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat cu suma de 5,025 miliarde de lei vechi, plus majorări şi dobândă. Operaţiunile clandestine cu produse petroliere s-au derulat prin intermediul firmei SC Severin SRL Bosanci. În final, Severin Tcaciuc, precum şi contabilul şef Ioan Moroşan au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
Al doilea dosar priveşte infracţiunile comise de Severin Tcaciuc în calitate de administrator al SC Caravan SA Fălticeni. Judecătorii au constatat aici că bosânceanul se face vinovat de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală şi folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţii. Cea mai mare pedeapsă în acest caz a fost de 2 ani de închisoare, iar magistraţii au stabilit şi faptul că Severin Tcaciuc are de plătit către bugetul de stat aproape 3,5 miliarde de lei vechi, la care se adaugă majorări de întârziere şi dobânda legală aferentă. În acest ultim dosar, cheltuielile judiciare au fost calculate la 505 milioane de lei vechi.
Severin Tcaciuc, încarcerat la Botoşani
În acest moment, Severin Tcaciuc este încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani. El a fost extrădat de autorităţile austriece în august 2009, după ce statul român a depus nu mai puţin de patru cereri. Printr-o decizie a Tribunalului de Land pentru Cauze Penale Viena, Ministerul Justiţiei din România a fost anunţat pe 12 august 2009 că toate cererile de extrădare au fost acceptate, iar câteva zile mai târziu Severin Tcaciuc a ajuns în ţară.
El fugise din România pe 28 februarie 2003, cu câteva minute înainte de a fi dat în consemn la frontiere. Procesele pe care le avea pe rol s-au derulat în lipsa lui, soldându-se cu mai multe condamnări, majoritatea pentru infracţiuni economice.
(10 nov 2009, 14:05:13