Cei aproape 1.200 de elevi care învaţă la Grupul Şcolar Dumbrăveni, unitate de învăţământ care poartă încă povara tragicului eveniment din 2007, când un elev a decedat după ce a fost bătut într-o sală de curs de doi colegi cu un an mai mari, vor fi consiliaţi, până la mijlocul anului viitor, în cadrul unui amplu program de prevenire a delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
Proiectul, iniţiat de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în colaborare cu numeroşi parteneri, a fost demarat la Grupului Şcolar Dumbrăveni, având în vedere tragicul eveniment din urmă cu doi ani, dar şi alte acte de violenţă care au mai fost semnalate în această unitate de învăţământ (de exemplu, anul trecut două fete de clasa a IX-a au bătut măr o elevă de a X-a).
Poliţiştii au ţinut să precizeze că şcoala din Dumbrăveni nu trebuie percepută nicidecum ca un exemplu negativ, problemele cu acte de violenţă fiind întâlnite şi în multe alte unităţi de învăţământ, şi că, din contră, trebuie apreciată deschiderea conducerii şcolii faţă de această problemă.
Proiectul „Şcoala mea, viaţa mea” îşi propune să crească gradul de siguranţă în cadrul unităţii de învăţământ, unde învaţă 1.148 de elevi, de la cei mai mici, de şcoală primară, până la cei de la SAM.
Concret, elevilor li se va explica, în cadrul a numeroase întâlniri, riscul deosebit care decurge din violenţă şi delicvenţă, aceştia urmând a fi angrenaţi în numeroase activităţi culturale, recreative, în aer liber, sportive etc., care îi vor îndepărta, speră iniţiatorii proiectului, de actele de violenţă.
Actele de violenţă, ţinute în frâu de supravegherea video
Proiectul a fost lansat oficial miercuri, 4 noiembrie a.c., în prezenţa mai multor reprezentanţi ai şcolii, a primarului comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, şi a poliţiştilor de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire.
Cadrele didactice care au de-a face zilnic cu elevii şcolii au pus accent pe problema violenţei verbale, omniprezentă, şi care se poate transforma adesea şi în violenţă fizică, dar şi pe neimplicarea multora dintre părinţii copiilor în educarea acestora.
Întrebat ce măsuri s-au luat în ultima perioadă pentru prevenirea actelor de violenţă, directorul unităţii de învăţământ, Neculai Ovidiu Spiridon, a amintit de numeroasele discuţii avute cu elevii din fiecare clasă, de activităţile preventive efectuate împreună cu poliţia, dar şi de o foarte importantă realizare concretă, anul trecut, când în şcoală, cu sprijinul financiar al primăriei din localitate, au fost montate camere de supraveghere video, care descurajează posibile acte de violenţă.