Cinci cazuri noi de gripă cu virusul AH1N1 şi alte 12 cazuri suspecte au fost înregistrate ieri la nivelul judeţului. Patru dintre îmbolnăviri au fost depistate în rândurile elevilor de la Şcoala Creştină Particulară Filadelfia, respectiv la două fete şi doi băieţi. Bilanţul cazurilor de gripă nouă de la nivelul acestei unităţi de învăţământ a ajuns astfel la zece, în afara elevilor, printre pacienţi regăsindu-se şi un cadru didactic, şi anume o profesoară de limba engleză.
Al cincilea caz de gripă nouă confirmată a fost înregistrat ieri la o tânără în vârstă de 23 ani, din municipiul Suceava, recent întoarsă dintr-o călătorie la Iaşi.
Cele 12 suspiciuni de boală au apărut la şase elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Suceava şi la patru persoane care s-au deplasat recent în străinătate, precum şi la alte două din anturajul unor pacienţi deja diagnosticaţi cu gripă nouă.
La nivelul judeţului, numărul total al îmbolnăvirilor de gripă nouă a ajuns la 30, primul caz de infecţie cu virusul AH1N1 fiind semnalat în luna august.
De luni, un epidemiolog va lucra cu infecţioniştii de la Spitalul Suceava
În cursul zilei de ieri, Direcţia de Sănătate Publică a hotărât suspendarea cursurilor clasei a XII-a de la Seminarului Teologic în care învăţa elevul confirmat, miercuri, cu gripă cu virusulAH1N1. Măsura a fost luată ţinându-se cont şi de faptul că în şcoală au fost identificaţi, în urma unui triaj epidemiologic, numeroşi elevi cu afecţiuni respiratorii, în special infecţii acute de căi respiratorii superioare. Potrivit responsabililor de la DSP, clasa va rămâne închisă până luni, 9 noiembrie, când se va reevalua situaţia.
Având în vedere situaţia de criză, DSP a mai hotărât ieri ca, de luni, 9 noiembrie, în Spitalul Suceava, unde se internează bolnavii cu gripă cu virusul AH1N1, să lucreze şi un medic epidemiolog, respectiv doctoriţa Claudia Pascal, de la Compartimentul Teritorial de Sănătate Publică din Fălticeni.
500.000 doze de vaccin din import, în ţară, pentru imunizarea copiilor
Ministerul Sănătăţii a aprobat, ieri, distribuirea de fonduri către Direcţiile de Sănătate Publică, care vor utiliza sumele alocate pentru decontarea transportului probelor către Institutul Cantacuzino din Bucureşti şi pentru achiziţionarea de măşti şi mănuşi pentru personalul medical, dar şi pentru cei din alte instituţii dacă vor apărea situaţii de criză.
MS a mai hotărât ieri ca tratamentul antiviral specific cu Tamiflu să fie distribuit în cel mai scurt timp prin DSP-uri, care îl vor pune la dispoziţia medicilor specialişti pentru tratamentul cazurilor confirmate. De menţionat că acest medicament nu se eliberează prin reţeaua de farmacii.
Tot ieri, Ministerul Sănătăţii a mai decis achiziţionarea a 500.000 doze de vaccin AH1N1 pentru copii, din import, până când Institutul Cantacuzino va primi autorizarea de punere pe piaţă a vaccinului, acum aflat în faza de testare.