Sute de elevi de la Şcoala Creştină Particulară Filadelfia din municipiul Suceava au venit ieri dimineaţă la şcoală şi au făcut primele ore, deşi autorităţile sanitare anunţaseră încă de marţi seară că unitatea de învăţământ respectivă va fi închisă şi va intra în carantină, pe motiv că patru elevi au fost diagnosticaţi cu virusul AH1N1, iar alţii sunt suspecţi de boală.
Ieri dimineaţă, în jurul orei 9.00, la şcoala considerată un focar al gripei noi se ţineau ore, iar sute de elevi se aflau în sălile de curs ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Asta în timp ce, pe prima pagină a ziarelor locale, se anunţa faptul că şcoala va fi închisă pentru a-i feri pe elevii care învaţă acolo să se îmbolnăvească de gripa nouă.
Întrebat ieri care este motivul pentru care a permis accesul elevilor în şcoală, directorul Ioan Bădeliţă a declarat că nu putea să suspende cursurile în lipsa unei adrese de la autorităţile sanitare în măsură, şi anume Direcţia de Sănătate Publică (DSP), adăugând că şi de cazurile confirmate a aflat din alte surse decât cele oficiale.
Elevii, reţinuţi în şcoală şi pentru triaj epidemiologic
„Nu am primit de la DSP nici măcar un telefon prin care să fiu avertizat că în şcoală există cazuri de boală confirmate. Adresa a sosit de-abia în jurul orei 10.00, când a venit şi o echipă de specialişti care a mers din clasă în clasă şi a verificat starea de sănătate a copiilor, a recoltat analize celor care prezentau semne de răceală. Pe măsură ce se termina de efectuat triajul epidemiologic într-o clasă, copiii erau lăsaţi să plece acasă. La ora 13.00, verificarea copiilor nu se terminase, patru clase de elevi fiind încă în şcoală”, a subliniat Ioan Bădeliţă.
Întrebat despre măsurile întârziate de la Şcoala Filadelfia, ieri, directorul DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, s-a dezlănţuit, declarând într-o primă fază că nu trebuie să dea prea multe explicaţii jurnaliştilor curioşi, care, în opinia sa, nu fac decât să-l reţină din treabă.
„S-a trimis adresa la ora 10.00 fiindcă mai întâi a trebuit să informăm Centrul Naţional şi să obţinem acordul acestuia”, s-a justificat în cele din urmă şeful DSP. El a negat faptul că elevii au stat la cursuri când, de fapt, şcoala ar fi trebuit să fie închisă, afirmând că elevii s-au aflat în unitate doar fiindcă au fost chemaţi pentru triajul epidemiologic. „Elevii au venit la şcoală pentru că au fost chemaţi la triajul epidemiologic, nu pentru a face ore”, a fost declaraţia şefului de la DSP.
Bâlbâieli „la vârf”, simptomul periculos al DSP
Declaraţiile directorului DSP Suceava şi cele ale directorului Şcolii Filadelfia se bat cap în cap, însă imaginile surprinse ieri dimineaţă în şcoală de camera de filmat a unui reporter arată că primul minte cu neruşinare. În imaginile cu pricina, care pot fi vizionate şi pe site-ul ziarului nostru, www.monitorul.ro, se vede clar cum copiii iau notițe şi ies la tablă. Şeful DSP a mai oferit o mostră de proastă comunicare cu presa şi marţi seară, când a anunţat despre situaţia de la şcoala Filadelfia aleatoriu, târziu, cu ezitări şi bâlbâieli, ceea ce denotă în ultimă instanţă o nepăsare faţă de nevoile populaţiei de informare. Mai mult, ieri, după-amiază, după ce prin oraş au început să circule zvonuri cum că şi alţi copii de la alte şcoli au gripă nouă, dr. Ludovic Abiţei a delegat responsabilitatea informării jurnaliştilor directorului adjunct, Marinela Grădinaru, care, însă, era prea ocupată pentru a putea răspunde la telefoane.
Marţi, patru elevi ai Şcolii Creştine Particulare Filadelfia din municipiul Suceava şi un cadru didactic au fost diagnosticaţi cu gripă cu virusul AH1N1. Elevii, trei băieţi şi o fată, cu vârste între 14 şi 18 ani, au început să acuze primele semne de boală în data de 30 octombrie şi au fost internaţi în Spitalul Suceava. Cadrul didactic, o profesoară de limba engleză, a urmat tratamentul la o clinică din Iaşi. Femeia este soţia unuia dintre cei doi bărbaţi diagosticaţi, sâmbătă, cu virusul AH1N1, după o vizită în Anglia. DSP a comunicat, însă, că sursa îmbolnăvirilor nu o reprezintă cadrul didactic, specialiştii instituţiei aducând ca argument faptul că profesoara a început să dea semne de boală odată cu elevii. Ieri seară, DSP a anunţat că boala a mai fost confirmată la un al cincilea elev, o fată.
Şcoala, închisă până pe 11 noiembrie
Elevii confirmaţi cu gripă de tip AH1N1 sunt din clase diferite, dar suspiciuni de boală planează şi asupra altor elevi, patru fete, care, de asemenea, au fost reţinute la Spitalul Suceava.
Şcoala Filadelfia a fost închisă până pe data de 11 noiembrie. La această unitate învaţă 650 de copii, dintre care 98 de grădiniţă, 133 din clasele primare, 134 de gimnaziu şi 280 de liceu. Şcoala numără 52 de cadre didactice şi 11 oameni angajaţi ca personal auxiliar. La izbucnirea focarului de boală, preşcolarii şi elevii din clasele primare nu se aflau la şcoală, fiind în vacanţă. În cadrul triajului epidemiologic de la şcoala creştină Filadelfia, DSP a recoltat 12 probe ce au fost trimise ieri seară spre analiză Institutului Cantacuzino din Bucureşti.
Şcoala Filadelfia este a doua unitate de învăţământ închisă în această săptămână din cauza gripei noi, după Colegiul Militar din Câmpulung Moldovenesc, care şi-a închis porţile luni, după confirmarea în colectivitate a trei cazuri de infecţie cu virusul AH1N1.
( 5 nov 2009, 13:56:50