Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a luat măsuri de protecţie împotriva virusului AH1N1 în centrele de plasament sucevene, dar şi în căminele de bătrâni. O comisie formată din cinci specialişti, medici, asistenţi şi inspectori pe protecţia muncii se va deplasa în fiecare centru de plasament şi cămin de bătrâni din judeţ, pentru a face o instruire atât cu personalul care lucrează în centre, cât şi cu asistaţii, cu privire la măsurile care trebuie luate pentru a sta departe de gripa nouă.
„În fiecare centru, vor fi afişate pe perete măsurile obligatorii care trebuiesc respectate de către personal şi beneficiarii centrelor. Vor fi repsonsabilizaţi în mod deosebit asistenţii medicali şi medicii din centre. Ei vor pune în aplicare măsurile luate de comisia formată la nivelul Direcţiei şi tot ei vor semnala orice caz de suspiciune de gripă nouă. În perioada următoare, vom face controale inopinate în centre, pentru a vedea dacă sunt aplicate toate măsurile impuse”, ne-a spus directorul general adjunct administrativ al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Mona Săndulescu.
Reducerea vizitelor în centrele de plasament
Atât copiii, cât şi tinerii şi bătrânii din centrele subordonate Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava trebuie să asculte sfaturile medicilor şi asistenţilor medicali cu privire la modul de prevenire a îmbolnăvirilor, respectiv să se spele cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, să utilizeze batiste de unică folosinţă, de fiecare dată când tuşesc sau strănută, să evite, pe cât posibil, zonele aglomerate.
Protecţia Copilului a luat măsura de a restricţiona accesul rudelor la copiii şi bătrânii aflaţi în grija statului, cât şi biletele de voie ale asistaţilor. Beneficiarii centrelor nu vor mai ieşi din instituţii decât dacă au un motiv care nu poate suporta amânare. Cel puţin asta este măsura luată de Direcţia de Asistenţă Socială pentru perioada imediat următoare, până la vacanţa de iarnă a elevilor.
Distribuirea măştilor de protecţie
„Astăzi vom distribui primele 4.000 de măşti de protecţie în centrele de plasament şi căminele de bătrâni. Beneficiarii centrelor vor primi şi materiale de informare despre virusul AH1V1 şi cum pot să se ferească de boală. Fiecare centru va fi aprovizionat cu materiale dezinfectante, dar şi cu medicamente uzuale pentru răceală, gripă. Până în prezent, nu au fost semnalate cazuri de suspiciune de gripă nouă în nici un centru de copii sau adulţi din judeţ”, ne-a mai spus Mona Săndulescu. Tot ea a completat că aceleaşi măsuri se vor lua şi în cazul copiilor aflaţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti.
Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava are circa 2.000 de angajaţi, din care peste 150 lucrează doar la sediul central de la Suceava. Peste 600 de copii se află internaţi în centre de plasament şi 780 de asistaţi social în centrele pentru adulţi.