Peste 40 de lebede au revenit pe iazul Şomuz pentru a petrece iarna. Lebedele se instalează aici pe timpul iernii, spun specialiştii, pentru că este un mediu propice, în care se dezvoltă planctonul vegetal, fito-planctonul (algele de apă dulce) şi după pescuitul industrial din toamnă în apele Şomuzului rămân peşti de dimensiuni mici. Lebăda de iarnă Cygnus Cygnus, cum este numită de specialişti această specie, este o varietate domestică, care se adaptează uşor condiţiilor mediului urban.
Aşa cum am aflat de la muzeografii Muzeului Apelor din Fălticeni, de obicei lebedele se reîntorc acolo unde şi-au petrecut iarna şi în alţi ani. Printre lebedele care s-au întors anul acesta la Fălticeni se numără şi câţiva pui de anul trecut, aceştia putându-se deosebi de ceilalţi prin coloritul penajului, care este gri.
Lebedele pot fi admirate de fălticeneni până spre sfârşitul lunii martie, când începe perioada de împerechere şi pleacă spre zonele nordice. În perioada clocirii, această specie trăieşte izolat, în rest în cârduri zgomotoase. Aria de răspândire a speciei este din Islanda, nordul Scandinaviei şi până în Kamceatka. De obicei iernează la ţărmul Mării Nordului, Mării Baltice, în Asia Centrală, China, Japonia, iar de peste 10 ani aceste păsări migrează din nord-vestul Europei spre iazurile din jurul Fălticeniului, atrase de clima mai blândă.
În zilele şi nopţile geroase de iarnă apa nu îngheaţă la deversoarele dintre iazuri, situate la podurile de la intrarea în oraş dinspre Suceava şi Ţarna Mare, zecile de lebede putând fi întâlnite aici, unde oferă trecătorilor care se opresc pentru câteva minute să le admire şi să le dea câte ceva de mâncare adevărate spectacole, alături de pescăruşi de baltă şi raţe sălbatice.