Lipsa forţei de muncă şi a oamenilor calificaţi este principalul motiv care face ca tot municipiul Suceava să arate ca un şantier părăsit. Situaţia este cunoscută de administraţia locală şi recunoscută de firmele care au câştigat licitaţiile de atribuire a lucrărilor, dar soluţii de remediere se pare că, cel puţin deocamdată, nu există.
Cele mai mari întârzieri le are firma TMUCB, la înlocuirea conductelor de canalizare de pe proiectul ISPA, cu finanţare europeană, şi la reabilitarea sistemului de termoficare centralizat. Practic, conform primarului de Suceava, Ion Lungu, graficele de lucrări sunt respectate doar de cele două firme străine care lucrează în Suceava, respectiv de spaniolii de la Ditras şi subcontractorul lor, SC ACI-AG Suceava, care realizează staţia de tratare –epurare, şi austriecii de la Pfeiffer, care lucrează pe canalizare, ambele lucrări din proiectul ISPA.
„Din toate cele trei contracte pe ISPA, cei de la TMUCB sunt cei mai întârziaţi. Nu avem soluţie, trebuie să-i luăm şi cu biciul şi cu zăhărelul. Este un proiect pe fonduri europene, la care licitaţia s-a ţinut la Bucureşti. Nici nu vreau să mă gândesc că s-ar putea ajunge la o reziliere de contract. Au executat doar circa 35 la sută din lucrările pe care le aveau de făcut. Sperăm să o scoatem la capăt, pentru că soluţie nu este. Este o mare dezamăgire, după ce m-am bucurat foarte mult că a câştigat TMUCB, o firmă românească puternică. Din păcate, avem o problemă la Suceava, pentru că nu au punct de lucru aici. Vin de la Iaşi, din alte părţi. Am încercat să le mai recomandăm constructori de pe plan local, dar nu ştiu de ce nu s-au înţeles, probabil la preţ. Să aducă oameni de unde ştiu, numai să termine lucrările”, a declarat Lungu.
„Abureli de constructori”
La întrunirea de ieri, de la primărie, la care au participat toate părţile implicate în contract, primarul le-a reproşat reprezentanţilor firmelor că se înscriu la licitaţii de lucrări ample deşi nu au capacitatea de a face faţă contractelor, îndeosebi în ceea ce priveşte forţa de muncă. „Cum dracu’ prinzi lucrări dacă nu ai forţă de muncă? Nu mă interesează cum aţi dat în subantrepriză la firme care nu au capacitate de lucru, nu mă interesează că aţi dat în subantrepriză unul la altul. Aduceţi oameni la Suceava şi finalizaţi odată lucrările astea”, le-a spus Lungu titularilor de contracte, iar pe subantreprenori i-a întrebat de ce au acceptat lucrările dacă ştiau că nu le pot face faţă.
Răspunsul primit a fost o ridicare din umeri şi promisiuni că în cel mai scurt timp situaţia se va remedia. „Abureli de constructori”, a fost concluzia primarului Lungu, după ce a ascultat explicaţiile reprezentanţilor firmelor.
„Lucrările nu s-au finalizat, cu toate eforturile depuse în ultima perioadă, cu toate că s-a lucrat intens şi sâmbăta şi duminica, dar s-a lucrat în al 12-lea ceas. Dacă se lucra aşa de la începutul lucrărilor de termoficare, acestea erau acum finalizate. Problema de bază pe toate contractele de care discutăm este lipsa forţei de muncă şi a oamenilor calificaţi. Ne jucăm de-a alba-neagra, iau trei muncitori din Burdujeni, îi duc în George Enescu, de acolo în Obcine şi aşa mai departe. Sunt firme care au licitat mai multe contracte, au subcontractat lucrări între ele, până la urmă cel mai important este să o scoatem la capăt şi să putem asigura încălzirea şi apa caldă în întreg municipiul”, a mai spus Lungu.
Întârzieri sunt preconizate şi la reabilitarea termică a blocurilor din centrul Sucevei, din acelaşi motiv: lipsa muncitorilor. Firmele care au câştigat licitaţiile lucrează cu maxim şase, şapte muncitori la un bloc, în condiţiile în care ar fi necesari cel puţin 15.
( 4 nov 2009, 11:11:40
Cred ca ar trebui sa-ti cxrape obrazul de rusine si sa-ti ceri scuze pentru ca am ajuns n situatia asta din cauza exclusiv a domniei tale. Dar se pare ca la prelipca nu aveau obrazare.
Nu mai plnge cu lacrimi de crocodil!