Situaţia financiară a Primăriei Suceava nu este de natură să afecteze buna funcţionare a instituţiei, afirmă primarul de Suceava, Ion Lungu. Cu excepţia datoriei istorice către societatea de termoficare Termica SA Suceava, de 800 de miliarde de lei vechi, acumulată în perioada 2001-2009, pe care municipalitatea vrea să o stingă prin compensare cu circa 150 ha de teren, Primăria Suceava nu are datorii nici foarte mari, nici foarte vechi.
Potrivit primarului Ion Lungu, datoriile municipalităţii se ridică la 250- 300 de miliarde de lei vechi, iar cele mai vechi nu au mai mult de un an. Sume mai mari sunt datorate la asfaltări şi la salubritate.
„Avem o datorie la SCCF Colas Iaşi pentru lucrări de asfaltare care s-au făcut în municipiu, de peste 50 de miliarde de lei, mai presantă, dar în măsura în care anul trecut am făcut lucrări de peste 150 de miliarde. La salubritate avem vreo 13 miliarde, pe mai puţin de două luni”, a afirmat primarul.
Totodată, municipalitatea a achitat către Termica circa 100 de miliarde de lei vechi, subvenţii din partea primăriei, şi este la zi cu plata la facturile curente la încălzirea şcolilor şi instituţiilor publice care ţin de primărie.
„Marea problemă, pe care sperăm să o stingem până la sfârşitul anului, este datoria istorică la Termica. Celelalte sunt rezonabile. Când am venit primar, datoriile erau la 370 de miliarde, suntem cam tot acolo, dar trebuie să punem la socoteală că s-au făcut foarte multe lucrări în această perioadă”, a spus Lungu, care a mai precizat că primăria este în grafic cu plăţile către majoritatea furnizorilor.
În sumă absolută, încasările sunt mai mari ca anul trecut
Lunar, primăria încasează circa 70 de miliarde de lei vechi, din care se achită salariile şi celelalte cheltuieli ale instituţiilor publice din subordinea primăriei. Situaţia nu este una foarte bună, dar, afirmă Ion Lungu, „ nu am avut mari probleme, care să pună în pericol funcţionarea normală a primăriei”. Gradul de colectare a veniturilor este de circa 50 la sută, mai ridicat la impozitul pe teren şi clădiri la persoane juridice, unde este de 65-68 la sută, în creştere faţă de anul trecut datorită supermarketurilor deschise la finalul anului 2008. Faţă de anul trecut, procentul este similar, dar în sumă absolută încasările sunt mai mari.