Sucevenii care intenţionează să-şi preschimbe paşaportul trebuie să se grăbească dacă nu vor să plătească mai mulţi bani. Odată cu implementarea sistemului pentru emiterea paşapoartelor biometrice, preţurile vor creşte de trei ori faţă de momentul actual.
Emiterea paşapoartelor biometrice în judeţul Suceava se va produce cel mai târziu la sfârşitul lui ianuarie 2010. Până când sistemul va deveni funcţional, sucevenii vor primi paşapoarte în formatul actual. Actualul document are cel puţin două avantaje faţă de cel biometric, în afara impactului psihologic asupra titularului. În primul rând, costă de trei ori mai puţin faţă de paşaportul biometric, pentru care titularul trebuie să achite în jur de 300 de lei, comparativ cu suma actuală de 100 de lei. În plus, paşaportul clasic are o valabilitate de 10 ani, în vreme ce paşaportul biometric trebuie schimbat după 5 ani.
Reprezentanţii instituţiilor statului spun însă că paşaportul biometric va reduce tentativele de falsificare a acestui tip de document. „Cipul include datele personale existente în fila informatizată. De asemenea, conţine imaginea facială şi impresiunile digitale a două degete pereche de la ambele mâini, cu excepţia minorilor cu vârsta sub 6 ani şi a persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă. Faţă de paşapoartele actuale, care conţin 32 de elemente de siguranţă, paşapoartele electronice conţin 50 de elemente de siguranţă”, a precizat comisarul şef Vasile Hurjui, persoana împuternicită la conducerea Serviciului Paşapoarte Suceava.
Paşapoarte preschimbate şi prin Consulate sau Ambasade
Ca urmare a unor modificări legislative, sucevenii domiciliaţi în străinătate au renunţat să mai vină acasă pentru a-şi preschimba paşaportul. Chiar dacă au achitat o taxă suplimentară, mulţi dintre ei au apelat la serviciile Consulatelor sau Ambasadelor pentru a intra în posesia unui nou paşaport.
Statisticile arată că în primele zece luni ale acestui an fost eliberate aproape 1.000 de paşapoarte în baza cererilor depuse în străinătate. Comparativ cu numărul total de solicitări, cele venite din străinătate au o pondere nesemnificativă. Procentual ar fi vorba de aproximativ 3% din cererile depuse pe parcursul anului 2009.