Autorităţile sanitare locale au intrat în alertă maximă din cauza gripei noi (porcine), a cărei evoluţie arată că Suceava va fi puternic afectată în următorul interval de timp. Pericolul pândeşte dinspre Iaşi şi Ucraina, unde virusul AH1N1 s-a extins deja în mod periculos.
Ieri, într-o conferinţă de presă, responsabilii de la Direcţia de Sănătate Publică şi Spitalul Judeţean de Urgenţă au explicat că România a intrat într-o nouă fază a pandemiei de gripă nouă, mult mai periculoasă, în condiţiile în care virusul AH1N1 a apărut la persoane care nu au părăsit recent ţara, ceea ce înseamnă că nu se mai poate vorbi de cazuri de import, ci cu transmitere autohtonă. Ei au declarat că, în judeţ, rata de atac a virusului nu poate fi deocamdată apreciată, dar au subliniat că se aşteaptă că acesta să lovească în forţă în cel mult o săptămână.
Prezentarea bolnavilor la UPU şi în triajele de Boli Infecţioase, interzisă
Dr. Corina Stănescu, şefa secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Suceava, a recomandat populaţiei să respecte normele de igienă personală şi să evite deplasările şi aglomeraţiile. Ea a atras atenţia că în cazul apariţiei oricăror simptome de viroză respiratorie este necesară evitarea automedicaţiei cu antibiotice şi consultarea de urgenţă a medicului de familie. Medicul a cerut bolnavilor să stea acasă dacă au răcit şi să vină la spital doar dacă suferă de forme severe de boală, precizând că, pentru limitarea răspândirii virusului, pacienţii în stare gravă nu se vor prezenta direct în Unităţile de Primire a Urgenţelor sau în triajele secţiilor de Boli Infecţioase, ci în compartimentele de Boli Acute Respiratorii, special amenajate la nivelul secţiilor de Boli Infecţioase.
„Persoanele care prezintă temperatura sub 38.5 C şi simptome clinice de viroză respiratorie, respectiv mialgii, tuse seacă, secreţii nazale apoase, dureri în gât, se izolează la domiciliu şi anunţă medicul de familie, care decide informarea Compartimentului de Epidemiologie din cadrul DSP Suceava.
Persoanele care prezintă temperatura sub 38.5° C şi simptome de viroză respiratorie, dar au contact epidemiolgic sugestiv pentru posibila infecţie cu virusul gripei noi AH1N1, respectiv deplasare în străinătate în ultimele şapte zile sau contact cu persoane sosite din străinătate de mai puţin de şapte zile, se vor prezenta la secţiile de Boli Infecţioase în compartimentul special amenajat pentru Boli Acute Respiratorii şi vor respecta indicaţiile medicale privind izolarea, conform legislaţiei în vigoare”, a declarat Corina Stănescu.
Medicii suceveni, pregătiţi să facă faţă unui val de îmbolnăviri
Medicul a adăugat că persoanelor suspecte de infecţia cu virusul gripei noi li se vor recolta probe biologice şi virusologice, după care vor fi izolate în secţiile de Boli Infecţioase sau la domiciliu până la aflarea rezultatelor de laborator (minim 24 de ore). Şcolarii şi preşcolarii cu simptome de viroză respiratorie se izolează la domiciliu şi se anunţă medicul de familie, care va decide atitudinea terapeutică, a completat şefa secţiei de Boli Infecţioase.
În conferinţă de presă, epidemiologul şef din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Valerian Moraru, a menţionat că, deocamdată, pe plan local nu se introduce nici o măsură de limitare a întrunirilor publice din pricina gripei porcine, deoarece astfel de decizii se pot transmite doar de la nivel central. El a afirmat, însă, că medicii suceveni sunt pregătiţi să facă faţă unui val de îmbolnăviri, adăugând că, dacă numărul de cazuri va exploda, vor fi alocate progresiv spaţii din secţia de Boli Infecţioase şi ulterior din alte secţii de la Spitalul Vechi, pentru izolarea bolnavilor.
În judeţ, nouă cazuri de gripă porcină, până în prezent
În ţară, peste 400 de cazuri de îmbolnăvire cu virus gripal de tip nou s-au înregistrat de la declanşarea epidemiei, în luna mai a acestui an. În Suceava, prima îmbolnăvire a fost semnalată în august, iar până în prezent numărul pacienţilor a ajuns la nouă.
Ieri, Direcţia de Sănătate Publică a confirmat al doilea caz de gripă nouă din această săptămână. Boala a fost depistată la un bărbat de 37 ani, din Rădăuţi, care a călătorit în acelaşi autovehicul cu cetăţeanul român de 51 ani rezident în Olanda care a ajuns în municipiul Suceava în data de 26 octombrie şi care a fost depistat cu gripă porcină, de către medicii de la secţia de Boli Infecţioase. Cei doi bărbaţi au fost internaţi pentru tratament de specialitate la o clinică din Iaşi, iar toate persoanele care au intrat în contact ei sunt izolate la domiciliu.
Ieri, autorităţile sanitare de la Bucureşti au declarat că România are şanse mici să achiziţioneze dozele de vaccin pandemic de care are nevoie urgent pentru a interveni în focarele din Iaşi şi Bucureşti. Tot ieri, în Ucraina, autorităţile au decis interzicerea întrunirilor publice şi închiderea şcolilor după ce a fost înregistrat cel puţin un caz mortal.
Simptomele infecţiei cu virusul gripal AH1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii, respectiv rinoree, jenă în gât, febră de peste 37 grade, stare generală proastă.
(31 oct 2009, 13:41:57