Condiţiile grele de trafic din municipiului Suceava, inevitabile în ultimele luni după ce multe şosele au fost sparte în cadrul lucrărilor de reabilitare a reţelei termice, sunt, adesea, sporite şi de semnalizările defectuoase în zonele în care se lucrează.
Indicatoare care duc în eroare şoferii ori lipsa acestora, din cauza căreia conducătorii auto ajung să se blocheze în trafic, nu mai sunt cazuri izolate, ci erori repetate.
Ultimele două exemple ne-au fost sesizate de mai mulţi şoferi în ultimele zile.
În intersecţia semaforizată a străzilor Mărăşeşti cu Zamca, în apropiere de Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", se mai poate circula doar pe direcţia Catedrală – Serpentine, după ce sensurile de mers spre strada Armenească, respectiv spre Hotelul Sagra, au fost închise, ultimul acum câteva zile. Problema este că şoferii care se îndreaptă spre această intersecţie nu sunt avertizaţi din timp că cele două direcţii de mers sunt închise, condiţii în care până la blocaje mai este doar un pas.
De exemplu, un şofer care vine dinspre Catedrală, cu intenţia de a face la stânga spre blocurile din cartierul Zamca, se trezeşte, în intersecţie, că nu poate merge decât înainte, pe Serpentine, fiind pus astfel în situaţia de a face o manevră de întoarcere şi a căuta o soluţie alternativă.
Indicator de acces interzis, contestat de şoferi
O altă nemulţumire a şoferilor este legată de un indicator de acces interzis din centrul municipiului reşedinţă de judeţ. Şoferii care vin dinspre cartierul Burdujeni şi vor să intre pe strada Nicolae Bălcescu (cea care trece prin faţa Casei de Cultură) au accesul interzis, deşi conducătorii auto care vin din sens opus pot intra fără probleme pe această stradă, de unde merg mai departe pe strada Ştefan cel Mare, prin faţa Prefecturii.
Această restricţie de circulaţie este motivată de mutarea staţiei de autobuz din Centru, aflată provizoriu la câţiva metri de porţiunea în care a fost montat indicatorul. S-a considerat că maşinile care vin dinspre Burdujeni şi virează la dreapta, pe Nicolae Bălcescu, ar ocupa spaţiul în care trebuie să oprească autobuzele, ori ar rămâne în urma acestora, până la plecarea din staţie, şi ar gâtui şi mai mult traficul.
„În cazul situaţiei de pe strada Mărăşeşti, este clar o eroare, este nevoie de semnalizări prealabile din toate direcţiile de mers, o să intervenim pentru rezolvarea grabnică a situaţiei. În ceea ce priveşte accesul pe strada Nicolaie Bălcescu, decizia face parte din schema de semnalizări temporare, de pe perioada lucrărilor pe principala arteră, şi are justificarea ei”, a declarat comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, după ce situaţiile i-au fost aduse la cunoştinţă de reporterii Monitorul de Suceava.
Semnalizările rutiere în bătaie de joc, una după alta
Exemplele din ultima perioadă demonstrează că situaţiile de acest gen sunt la ordinea zilei.
Luna trecută, după cum semnalam într-un articol publicat în cotidianul nostru, tot pe strada Mărăşeşti, muncitorii care finalizaseră lucrările din zonă „uitaseră” să mai ridice şi indicatoarele care avertizau că şoseaua este în lucru, situaţia hilară durând zile în şir.
În ultima perioadă, Serviciul de Poliţie Rutieră a aplicat patru amenzi pentru semnalizări defectuoase, sancţiunile fiind cuprinse între 1.200 şi 6.000 de lei, asta în condiţiile în care în multe alte situaţii nu s-a recurs la sancţiuni, iar volumul mare de muncă al agenţilor de circulaţie a făcut ca sancţionarea acestui gen de abateri să nu fie o prioritate.
Ca exemple, putem aminti că în cartierul George Enescu, în zona Albina, muncitorii unei firme au închis o stradă, iar participanţii la trafic erau dirijaţi pe „interzis”, pe o arteră cu sens unic, astfel că se ajungea imediat la ambuteiaje.
Într-o altă situaţie, o societate care efectua lucrări pe strada Alexandru cel Bun nu a semnalizat, prin indicator, faptul că maşinile de tonaj mare nu pot circula prin zonă, un şofer de tir blocându-se printre blocuri din această cauză.
Tiruri blocate în şanţ, din cauza lucrărilor de mântuială
Dacă unele firme au fost amendate pentru semnalizări rutiere greşite, într-un alt caz, petrecut acum câteva zile, o societate a fost drastic sancţionată pentru că punea în pericol siguranţa rutieră.
Firma TMUCB, care lucrează pe strada 22 Decembrie din cartierul Burdujeni, a fost amendată cu 6.000 de lei de poliţia rutieră, după ce mai multe camioane şi tiruri au rămas blocate într-un şanţ săpat de muncitori. Accidentele s-au întâmplat din cauză că balastul şi nisipul puse de mântuială pentru a acoperi şanţul s-au surpat sub greutatea maşinilor.
(30 oct 2009, 13:21:24