Europarlamentarul PD-L Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională din cadrul Parlamentului European, a fost numit raportor pe tema „Atingerea coeziunii teritoriale, sociale şi economice în cadrul UE – o condiţie esenţială pentru o dezvoltare durabilă şi competitivă la scară mondială”.
Potrivit lui Luhan, raportul va analiza dacă mijloacele financiare sunt alocate în mod eficient şi conform potenţialului maxim de dezvoltare a regiunilor din Uniunea Europeană.
„Diferitele regiuni ale Europei înseamnă potenţial diferit de dezvoltare. Dacă UE alocă fonduri europene pentru realizarea obiectivului de coeziune economică, socială şi teritorială, această alocare trebuie să fie foarte eficientă. Este de asemenea necesară o analiză detaliată a eficienţei investiţiilor realizate până acum în toate statele membre, cel puţin pentru ultimii cinci ani, urmată de propunerea de redirecţionare a unor sume de bani pentru a stimula şi sprijini dezvoltarea mai rapidă a ariilor de interes major pentru populaţie - infrastructura, sprijinirea IMM-urilor, coeziunea socială, agricultura”, a spus Petru Luhan
Raportul îşi propune să modifice modul de alocare a fondurilor europene
El a mai adăugat că raportul îşi propune să tragă un semnal de alarmă şi să încerce să modifice modul de alocare financiară a fondurilor europene.
„Politicile de alocare financiară pot fi îmbunătăţite. Şi pentru aceasta ar trebui să găsim răspunsuri la o serie de întrebări. Iar una dintre acestea ar fi dacă ar trebui ca UE să investească în programe de mediu în vechile state membre şi în infrastructură în noile state membre sau ar fi mai benefic ca o parte însemnată a fondurilor să se concentreze pe sprijinul financiar pentru IMM-uri la nivel european?”, a mai declarat Luhan.
Europarlamentarul PD-L a spus că raportul va mai analiza şi folosirea de bune practici. El a explicat că noile state membre, precum şi viitoarele ţări care vor adera la statutul de membru UE vor trebui să înveţe de la predecesorii lor modalităţile de absorbţie a fondurilor europene.
„Spania şi Irlanda s-au dezvoltat extrem de mult după accesarea fondurilor europene. Avem nevoie de parteneriate cu administraţii locale şi regionale din aceste ţări în proiecte europene şi trans-naţionale”, a încheiat Luhan.