Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 30 oct 2009 - Anul XIV, nr. 255 (4241)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Escrocherii

Dumitru Morhan, în boxa acuzaţilor Tribunalului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Povestea celor două împrumuturi, de 80.000 de dolari americani, respectiv 2,2 miliarde de lei vechi, date de controversatul om de afaceri Dumitru Morhan, în 2001, respectiv 2003, fostului deputat Ştefan Tcaciuc, pe atunci preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, a ajuns din nou pe rolul instanţelor, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au descoperit că cele două contracte, care au stat, chipurile, la baza acestor împrumuturi, au fost falsificate.
Falsificatorul, susţin procurorii, este nimeni altul decât Dumitru Morhan, care a continuat să hăituiască familia fostului deputat Ştefan Tcaciuc, să o cheme prin instanţe şi să ceară restituirea împrumuturilor, chiar şi după moartea parlamentarului, în iulie 2005.
Morhan a calculat şi dobânzile şi penalităţile la aceste împrumuturi, susţinea el, nerestituite, şi a cerut, în total, familiei Tcaciuc şi Uniunii Ucrainenilor din România, 97.643 USD şi circa 2,6 miliarde de lei vechi.
Biroul de Presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat, ieri, că, în realitate, răposatul Ştefan Tcaciuc nu a luat niciodată acele împrumuturi, totul fiind o mega-escrocherie pusă la cale de Morhan.
Preşedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR) a fost trimis, ieri, în judecată, urmând să ajungă în boxa acuzaţilor Tribunalului Suceava pentru două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi două tentative de înşelăciune.

 

Formulare tipizate, cu antetul, ştampila UUR şi semnătura lui Tcaciuc, transformate de Morhan în contracte de împrumut

Povestea e cu atât mai încurcată cu cât, în privinţa împrumutului de 80.000 de dolari americani, instanţele de judecată i-au dat, în 2007, câştig de cauză lui Morhan şi au obligat-o pe văduva deputatului Ştefan Tcaciuc, Virginia Tcaciuc, să restituie banii împrumutaţi de soţul ei în 2001.
Sentinţa de atunci a magistraţilor a venit după ce, în urma constatărilor şi expertizelor criminalistice făcute la Iaşi şi la Bucureşti, s-a stabilit că semnăturile de pe cele două contracte de împrumut aparţin fostului deputat Ştefan Tcaciuc, fiind exclusă falsificarea semnăturilor.
Falsul, însă, au descoperit ulterior procurorii, în urma unei anchete la care au lucrat şi ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, nu era la semnături.
Dumitru Morhan, susţin acum anchetatorii, a falsificat pur şi simplu nişte formulare tipizate, făcute pentru alegerile din 2000, formulare în alb pe care era doar antetul Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), ştampila şi semnătura preşedintelui, Ştefan Tcaciuc.
Având semnătura originală a lui Tcaciuc (cu o pastă neagră de pix), Morhan –susţin anchetatorii – nu a făcut altceva decât să completeze la un calculator aşa-zisul contract de împrumut între el şi preşedintele de atunci al UUR, în valoare de 80.000 de euro, bani pe care, chipurile, reprezentantul etnicilor ucraineni în Parlamentul României ar fi trebuit să-i returneze un an mai târziu.
Anchetatorilor li s-a părut ciudat, încă de la început, faptul că documentul cu pricina, încheiat între două persoane fizice (Morhan şi Tcaciuc) avea antetul UUR.
Acelaşi formular tipizat a fost folosit şi în cazul celui de-al doilea contract de împrumut, în valoare de 2,2 miliarde de lei vechi, încheiat de această dată între Morhan şi UUR, reprezentată de Ştefan Tcaciuc.

 

Tcaciuc era la sute de kilometri distanţă, în momentul în care Morhan susţine că se afla în casa sa şi semnau contractele de împrumut

Dumitru Morhan, au explicat surse din rândul anchetatorilor, nu a verificat dacă, în zilele în care au fost încheiate acele contracte (14 octombrie 2001, respectiv 8 martie 2003), Ştefan Tcaciuc se afla în localitate.
Cercetările oamenilor legii, completate de acte doveditoare şi declaraţii a numeroşi martori, au scos la iveală faptul că, în cele două zile în care Dumitru Morhan susţine că, acasă la el, a parafat împrumuturile alături de deputatul Tcaciuc, acesta din urmă era plecat din localitate, aflându-se la sute de kilometri distanţă.
Iniţial, în faţa judecătorilor au fost aduşi doi martori care au susţinut că, în ziua încheierii contractului de împrumut în valoare de 80.000 de dolari SUA, l-au văzut pe Tcaciuc în casa lui Morhan.
Ulterior, însă, cei doi martori suspecţi au dat înapoi şi au susţinut că nu l-au văzut pe Ştefan Tcaciuc, aşa cum au declarat iniţial, ci ştiau povestea cu împrumutul de la cunoştinţa lor, Dumitru Morhan.
În cursul zilei de ieri, am încercat să-l contactăm telefonic pe Dumitru Morhan, însă numărul pe care l-am apelat nu era disponibil, intrând direct mesageria vocală.

În 2003, Morhan a fost exclus din UUR de Tcaciuc

Dumitru Morhan şi Ştefan Tcaciuc au condus împreună, la un moment dat, Uniunea Ucrainenilor din România.
În 2000, Morhan a devenit vicepreşedintele Uniunii, conduse pe atunci de Tcaciuc. Trei ani mai târziu, însă, cei doi aveau să devină duşmani de moarte.
Morhan a fost exclus din UUR pe motiv că a întocmit în fals un contract prin care organizaţia ucrainenilor prelua contravaloarea convorbirilor telefonice efectuate de către firma familiei sale, SC Invest Com Impex SRL Milişăuţi.
Un alt motiv al excluderii lui Morhan din UUR a fost acela că era acuzat la acea vreme de colegii din organizaţie că a înşelat mai mulţi ucraineni din România şi Ucraina prin împrumutarea unor sume mari de bani.
Ulterior, Dumitru Morhan a înfiinţat Uniunea Democrată a Ucrainenilor din România (UDUR) şi a început o campanie de denigrare împotriva deputatului Tcaciuc.
La începutul lui 2004, a apărut pentru prima oară povestea împrumuturilor nereturnate de reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României.



Antecedentele penale ale lui Morhan

Din dosarul ajuns pe rolul instanţei de judecată, reiese că Dumitru Morhan este cunoscut cu antecedente penale, fiind condamnat anterior la mai multe pedepse privative de libertate pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, falsificare de monedă, înşelăciune sau furt, care însă nu atrag starea de recidivă, întrucât în cauză a intervenit reabilitarea, condamnările survenind până în anul 1993.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Morhan, în boxa acuzaţilor Tribunalului Suceava.
 Vizualizări articol: 961 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dumitru Morhan, în boxa acuzaţilor Tribunalului Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mincinosilor trimis de
(30 oct 2009, 20:11:18
NU dati inapoi domnule Morhan ! Stim ca asta este o mare minciuna. La felul cum s-a scris despre d-voastra s-au dat foarte multi bani asa se intampla in viata cand ai bani si faci bine nu toata lumea te iubeste. Referitor la UDUR e diferenta mare

intre Dumitru Morhan si Buciuta Stefan din pdv econoomic, domnul Morhan a ajutat foarte mult etnia ucrainiana din Romania cu bani din buzunarul

personal. Stefan Buciuta este cel mai mare hot posibil, banii primiti de la stat nu au ajuns niciodata in visteriile ucrainienilor.

Trageti concluzia care e mai buna: Dumitru Morhan sau Stefan Buciuta?
2.   Pacat trimis de
(30 oct 2009, 20:31:21
Ma intreb de ce toti oamenii care au facut ceva pentru tara asta trebuie sa fie umpluti de laturi. As vrea sa-i vad pe unii care au dat de pomana mai mult ca domnul Morhan cum il critica, pe unii care si-au ajutat conationalii mai mult decat a facut-o dansul, sau pe unii neinregimentati politic cum isi exprima o parere nepartinitoare. Eu il cunosc personal pe domnul Morhan si mi s-a parut un om bun si corect.
2.1  RE: Pacat trimis de
(31 oct 2009, 08:46:44
mai ciumpalacilooooor, stim ca sunteti soarecii lui morhan, dar hai sa ne dam putin cu lumea... bate la ochi deja...
2.2  RE: Pacat trimis de
(31 oct 2009, 11:15:49
Ne spui si noua cum se numeste lumea care a comandat acest articol si te plateste pe tine?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei