Absolvenţii de studii superioare din judeţul Suceava îşi găsesc cu mare greutate un post în meseriile pentru care s-au pregătit, ultimul exemplu în acest sens fiind Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, de luna trecută, în urma căreia s-au încadrat, pe posturi cu studii superioare, doar 12 tineri.
Cifrele privind rezultatele bursei organizate în septembrie, finalizate în urmă cu câteva zile, spun totul despre cât de greu este de găsit un loc de muncă în această perioadă.
Conform datelor puse la dispoziţie de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, din cei aproape 1.200 de proaspăt absolvenţi de unităţi de învăţământ prezenţi la bursa de pe 25 septembrie, 333 de au fost selectaţi de angajatori în vederea încadrării, însă doar 101 au fost încadraţi pe un post, în urma interviurilor şi a evaluărilor făcute de agenţii economici.
Dintre aceştia, doar 12 sunt absolvenţi de studii superioare încadraţi pe posturi ce necesită un nivel de instruire ridicat.
Pentru o imagine cât mai sugestivă a situaţiei de pe piaţa muncii, trebuie spus că foarte mulţi dintre tinerii prezenţi la bursă, de ordinul sutelor, aveau diplomă de absolvire a unei facultăţi.
„Nivelul de calificare cel mai solicitat de angajatori a fost cel al absolvenţilor de liceu şi şcoli postliceale, urmat de cel al absolvenţilor de şcoli profesionale. Lipsa de experienţă a tinerilor şi greutăţile financiare ale angajatorilor au condus la angajarea pe posturi necalificate a peste un sfert dintre absolvenţi, domeniile de activitate în care au fost încadraţi cei mai mulţi tineri fiind: restaurante şi alte servicii de alimentaţie, prelucrarea lemnului, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte”, a radiografiat situaţia Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.
Cele mai multe încadrări în muncă au fost făcute de angajatorii din municipiul Suceava, 54, urmaţi de cei din Fălticeni şi Rădăuţi, unde au fost angajaţi 26 de tineri, respectiv 21.