Deşi aproximativ 80 la sută din unităţile de învăţământ din judeţ nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, nici un director nu s-a prezentat la Direcţia de Sănătate Publică Suceava pentru a obţine documentul.
„Au posibilitatea de a primi autorizaţie pe propria răspundere, dar nu se prezintă la sediul nostru. Probabil că, în momentul în care o să retragem nişte autorizaţii, vor veni” a declarat şeful DSP, dr. Ludovic Abiţei.
Anul acesta s-a schimbat metoda de autorizare sanitară a şcolilor, iar directorii trebuie să declare pe propria răspundere că au condiţii igienice în şcoli.
Doar 170 de unităţi de învăţământ sunt autorizate sanitar
Avizele sanitare se acordă pe baza unei declaraţii de răspundere a directorilor, care, astfel, îşi asumă responsabilitatea pentru existenţa unui plan de conformare şi a unei surse de finanţare pentru lucrările efectuate sau pentru cele prevăzute în grafic.
În anul şcolar 2008 - 2009, 80% din unităţile de învăţământ din judeţ nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare, motivele fiind lipsa apei curente şi grupurile sanitare necorespunzătoare. Din cele 948 de unităţi de învăţământ - grădiniţe, şcoli generale şi licee - sunt autorizate sanitar doar 170, adică mai puţin de 20%. Majoritatea celor care nu dispun de avize funcţionează în mediul rural.