Pentru a nu-şi abandona copiii, din cauza sărăciei, mai multe familii din municipiul Suceava apelează la serviciile Centrului de zi Suceava, din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Suceava, unde copiii primesc adăpost şi hrană, în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 8:00 – 16:00.
Pe parcursul unui an, între 10 şi 15 copii beneficiază de serviciile centrului de zi Suceava. Unii minori, ai căror părinţi nu au venituri stabile şi condiţii decente de trai, îşi aduc copiii şi trei, patru ani la centru. „Centrul de zi reprezintă o soluţie viabilă atât pentru părinţi, cât şi pentru copii. De regulă, aici sunt aduşi copii ai căror părinţi lucrează, de cele mai multe ori cu ziua, şi se găsesc în imposibilitatea financiară de a le oferi o educaţie sau măcar hrana minimă. Părintele îşi lasă copilul la ora 8:00, şi revine după el la ora 16:00, 5 zile pe săptămână. În acest timp, copilul beneficiază de 3 mese pe zi, haine, plus un pacheţel cu mâncare pentru acasă”, ne-a spus şefa Complexului Comunitar Suceava, Rodica Ilisei.
Pe parcursul unei zile, minorii sunt antrenaţi în diverse activităţi educative, în funcţie de vârsta copilului.
Momentan, în programul centrului de zi sunt zece minori, cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani. Jumătate dintre aceştia sunt şcolari, şi ajung în centru după terminarea programului şcolar.
Fără un venit stabil
Doi frăţiori, un băieţel în vârstă de 6 ani, şi surioara lui, în vârstă de 7 ani, sunt aduşi zilnic la Centrul de zi Suceava, de către mama lor, care are un serviciu ce nu-i permite să se ocupe de cei doi micuţi. Cu banii câştigaţi, abia reuşeşte să-şi plătească cheltuielile de întreţinere a locuinţei, nicidecum să îi rămână şi bani pentru hrana şi educaţia copiilor. Cei doi frăţiori vin de trei ani în acest centru.
Alţi doi frăţiori sunt aduşi, în prezent, la Centrul de zi din Suceava de către părinţi, pentru că nici unul dintre ei nu are un venit stabil şi se află în imposibilitatea de a-şi creşte copiii.
„Sunt mult mai multe cazuri de copiii care ar avea nevoie de serviciile centrului nostru, dar unii părinţi nu au nici bani pentru naveta copiilor. De aceea, cele mai multe familii care apelează la noi sunt cele din apropiere, de la blocurile de lângă <Pedagogic>, unde sunt multe cazuri sociale. Noi colaborăm foarte bine cu Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, care face ancheta socială la familia săracă şi monitorizează situaţia copiilor, dar şi a părinţilor pe perioada cât minorii sunt aduşi la noi”, a completat Rodica Ilisei.
120 de copii ajung, anual, la Centrul de urgenţă
Înfiinţat în anul 2002, Complexul de Servicii Comunitare Suceava cuprinde şi un Serviciu de consiliere psihologică pentru copii şi părinţi, dar şi un Centru de primire minori în regim de urgenţă.
Anual, ajung în Centrul de urgenţă între 110-120 de cazuri de copii aflaţi în situaţie de risc. Cei mai mulţi copii provin din zonele Şcheia şi Pătrăuţi, ridicaţi de poliţie pentru că au fost găsiţi la cerşit. În cazul acestora, personalul centrului are la dispoziţie 15 zile pentru desfăşurarea unei anchete, în vederea reintegrării lor în familia naturală, internarea într-un centru de plasament sau plasarea la un asistent maternal profesionist. În prezent, după cum ne-a spus Rodica Ilisei, în Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă se află un singur copil, care aşteaptă să fie preluat de un asistent maternal, după ce fostul asistent a plecat la muncă în străinătate.
11 cazuri de copii în situaţie de risc, în octombrie
O statistică arată că, de la începutul acestui an, au trecut prin Centrul de urgenţă 73 de copii. În luna septembrie, 11 copii s-au aflat în situaţie de risc şi au ajuns în Centrul de urgenţă Suceava.
Şefa Complexului de Servicii Comunitare a mai spus că minorii care ajung în Centrul de urgenţă se pot bucura, pe lângă hrană, adăpost, haine, şi de consiliere, pentru a preveni abandonul şcolar şi problemele de comunicare în familie.