Numărul cazurilor de obezitate la elevii din învăţământul primar s-a dublat în ultimii opt ani în România, iar judeţul Suceava nu face excepţie, a declarat şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Ludovic Abiţei.
Conform medicului, un studiu realizat recent a arătat că, dacă în 2001, în clasa a IV-a, obezitatea neendocrină a fost de 1,6%, în 2008, aceasta a ajuns la 3,6%. Şi asta, deoarece, pe parcursul unei zile, majoritatea copiilor obezi servesc mai multe gustări care constau în dulciuri, produse de fast-food, snack-uri şi băuturi răcoritoare carbogazoase. În plus, ei consumă foarte rar fructe şi au devenit mai sedentari.
Peste 80% din copiii şi adolescenţii obezi devin adulţi obezi
„Stau timp îndelungat la calculator, mănâncă mult şi nu dau atenţie. Nu fac nici suficientă mişcare” a adăugat Abiţei, avertizând că peste 80% din copiii şi adolescenţii obezi devin adulţi obezi.
Şeful DSP a subliniat că, potrivit studiului, copiii şi adolescenţii obezi nu au încredere în ei şi sunt nemulţumiţi de aspectul lor fizic. De cele mai multe ori, ei sunt stigmatizaţi prin îndepărtarea lor de la jocuri şi prezintă complexe de inferioritate, determinate şi accentuate de anturaj, de ironiile celor din jur şi de poreclele care li se dau. De asemenea, copiii si adolescenţii obezi sunt mai predispuşi să aibă rezultate slabe la învăţătură, să aibă perspectiva găsirii unui loc de muncă, să fie izolaţi social.
Obezitatea este mai greu de îndurat decât pierderea unui picior, cred copiii
„Copiii consideră că obezitatea este un handicap fizic mai mare decât pierderea unui picior”, subliniază şeful DSP Suceava, citând una din concluziile studiului.
El a adăugat că, pe lângă problemele de natură psihică, aceşti copii riscă afecţiuni grave, precum diabetul de tip II, pancreatită, afecţiuni ale ficatului şi osteo-articulare, probleme ortopedice (legate de structura piciorului) sau respiratorii, reflux esofagian, calculi biliari, disfuncţii ale stomacului sau în alimentaţie, cum ar fi bulimia.
„Excesul de greutate acumulat în jurul taliei la copiii şi adolescenţii obezi poate, de asemenea, să crească riscul apariţiei unor probleme cardiovasculare şi a hipertensiunii, toleranţă anormală la glucoză, care conduce la diabet, şi creşteri ale colesterolului”, a completat medicul.