Slaba finanţare din sectorul sanitar afectează persoanele care sunt cel mai mult expuse riscului de a contacta virusul gripal şi care până acum beneficiau de imunizare gratuită, prin Direcţia de Sănătate Publică. Din această toamnă, din lipsă de fonduri, doar populaţia cu vârsta peste 65 de ani, care suferă de afecţiuni cronice, va primi gratuit serul. Tot din cauza banilor, cu câteva excepţii, nici nou născuţii din maternităţi nu vor mai fi imunizaţi gratuit împotriva hepatitei B.
Ieri, în conferinţă de presă, directorul DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a arătat că Ministerul Sănătăţii a alocat bani doar pentru a cincea parte din necesarul de doze de vaccin antigripal şi antihepatitic B pediatric. El a explicat că, în baza noilor reglementări, serurile nu mai sunt distribuite în teritoriu de Ministerul Sănătăţii, ci sunt achiziţionate direct de Direcţiile de Sănătate Publică, lucru care presupune efectuarea unor licitaţii.
Bani doar pentru 25-30.000 doze de vaccin antigripal
Potrivit medicului, demersurile legale pentru procurarea dozelor de vaccin vor duce la întârzierea campaniei de imunizare împotriva gripei sezoniere, care trebuia să înceapă de la 15 octombrie, cu încă două săptămâni.
„Noi am estimat un necesar de 150.000 de doze de vaccin antigripal, dar cu banii primiţi abia dacă vom putea achiziţiona 25-30.000 de doze, depinde de modul în care se vor negocia preţurile”, a spus Abiţei.
Aşa se face că, din această toamnă, în ciuda faptului că spitalele şi cabinetele medicilor de familie înregistrează deja numeroase cazuri de pacienţi cu afecţiuni respiratorii, au fost excluse de pe lista din anii trecuţi a priorităţilor la vaccinare categoriile de risc, printre care personalul medical, persoanele adulte şi copiii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială, pacienţii infectaţi cu HIV, copiii şi adolescenţii supuşi terapiei cu aspirină. Singurii care mai primesc gratuit serul sunt sucevenii cu vârsta peste 65 de ani, care suferă de boli cronice.
3.000 doze de vaccin antihepatitic B pediatric, dintr-un ncesar de 12.000
„Fiecare medic de familie se va prezenta la sediul Direcţiei de Sănătate Publică pentru a ridica dozele de vaccin. Vom încerca să le împărţim în mod echitabil, iar ceilalţi vor trebui să-şi cumpere vaccinul”, a spus medicul.
El a adăugat că, pentru vaccinul antihepatitic B pediatric, care se face nou născuţilor, necesarul este de 12.000 de doze, dar cu banii primiţi de la MS nu se vor putea cumpăra decât cel mult 3.000 de doze. În aceste condiţii, majoritatea părinţilor vor fi nevoiţi să achiziţioneze serul contra cost, din farmacii. Vaccinul antihepatitic B pediatric se administrează în trei doze, iar o singură doză costă circa 30 de lei.