Baritonul sucevean Andras Chiriliuc şi-a lansat joi seară primul său volum de poezii. “Extaz” este volumul de debut al lui Andras Chiriliuc şi a fost lansat la Muzeul de Istorie în cadrul unui recital pe care baritonul l-a susţinut în deschiderea celei de –a X-a ediţii jubiliare a Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugen Coşeriu”.
Volumul este prefaţat de lingvista Sanda-Maria Ardeleanu, profesor universitar la Suceava, şi de către scriitorul şi criticul Gheorghe Macarie, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Oameni de cultură, profesori universitari şi zeci de invitaţi au fost prezenţi joi seară la Muzeul de Istorie, la recitalul şi lansarea de carte ce poartă semnătura lui Andras Chriliuc. Prezentarea volumului a fost realizată de către Sanda-Maria Ardeleanu, Gheorghe Macarie şi Constantin Severin.
A transpus notele muzicale în vorbe
„Andras Chiriliuc are nevoie de poezie pentru, paradoxal, a-şi ordona existenţa. Poemele au forţă carteziană”, sunt cuvintele lingvistei Sanda-Maria Ardeleanu în prefaţa volumului „Extaz”. Lansarea primului volum de poezie al lui Andras Chiriliuc reprezintă, în opinia Sandei-Maria Ardeleanu „naşterea unui poet. Andras a transpus notele muzicale în vorbe”. Sanda-Maria Ardeleanu a încheiat prezentarea volumului „Extaz” dând citire „celui mai drag poem”, „Mă pierd mereu”.
Criticul Gheorghe Macarie a declarat că „Extaz” nu este numai un debut poetic, ci „o manifestare a maturităţii echilibrate, o confesiune, nu numai a eului său, ci mărturisirea unei generaţii”.
Despre Andras Chiriliuc, artistul Constantin Severin a declarat că „Un adolescent cu chipul luminos şi energic mi-a atras atenţia la prima întâlnire de la Clubul Artelor Underground, prin forţa şi expresivitatea cu care îşi etala neobişnuita bogăţie lăuntrică, dar şi printr-o eleganţă a gesturilor şi un timbru al vocii ce-mi reaminteau în mod frapant de marele regizor Andrei Şerban. Aveam să descopăr treptat că Andras Chiriliuc este nu doar un talentat şi pasionat interpret de muzică clasică, ci şi un poet sensibil, prozator şi eseist, regizor şi dansator, un veritabil simbol al unui timp de confluenţă al artelor. Există de pe acum semne evidente că Andras Chiriliuc va fi un nume de referinţă în cultura română a secolului al XXI-lea”.
Volumul „Extaz” apare la Casa Editorială „Demiurg”, sub coordonarea Alexandrei Ioniţă. Grafica interioară a cărţii este realizată de către un alt artist sucevan, pictorul Constantin Ungureanu BOX.
„my Sentimento”, un recital plin de suflet
Şi pentru că muzica este prima dragoste a lui Andras Chiriliuc, baritonul sucevean şi-a încântat invitaţii prezenţi la eveniment. „my Sentimento”, aşa şi-a numit artistul Andras Chiriliuc recitalul pe care l-a oferit celor care au participat la „naşterea” sa ca poet. Un concert plin de suflet şi culoare, care a cuprins lucrări celebre din creaţia lui Mozart, Puccini, Tosti, Ibert, Massenet, Poulenc, Schubert, Mahler, Beethoven, Bretan, Gheciu, Alessandrescu, Brediceanu şi culminând cu Gershwin, compozitor cu care Andras Chiriliuc şi-a încheiat recitalul.
Andras Chiriliuc a fost acompaniat la pian de către artistului Alexandru Petrovici, considerat astăzi unul dintre marii pianişti acompaniatori.
Manifestarea de joi seară a fost organizată de Asociaţia „Joseph Schmidt” în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Universitatea de Stat Chişinău, Universitatea „Yuri Fedkovici” din Cernăuţi, de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Institutul de Lingvistică „I. Iordan - Al. Rosetti”, Academia Română, Bucureşti, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Cultură, Bucureşti, Centrul de Studii Integraliste „Eugeniu Coşeriu” Cluj-Napoca, Catedra şi Arhiva „Eugeniu Coşeriu”, Universitatea Tübingen, Germania, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Suceava, Fundaţia Culturală a Bucovinei, Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Primăria municipiului Suceava şi nu în ultimul rând de către Complexul Muzeal Bucovina.
Andras Chiriliuc s-a născut la Suceava, a studiat muzica la Timişoara şi a debutat pe plan internaţional într-un concert la Moscova. A concertat pe scene importante din ţară şi străinătate, alături de artişti de renume precum legendarul tenor rus Vladislav Piavko, Diva Kathleen McCalla, pianista Eleonora Teplukhina, mezzosoprana Elena Gaja.