Şeful Oficiului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Ovidiu Donţu, anunţă că în perioada 12 octombrie – 6 noiembrie 2009 este deschisă sesiunea în care se vor depune proiectele pentru măsura 3.1.2 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” şi pentru măsura 3.1.3 „Încurajarea activităţilor turistice”, suma totală alocată proiectelor fiind de 115.956.557 de euro.
Sprijinul nerambursabil acordat în cadrul celor două măsuri este de maxim 200.000 euro pentru un proiect, reprezentând până la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile corespunzătoare investiţiei. Donţu a subliniat că termenul limită pentru depunerea proiectelor este vineri, 6 noiembrie, ora 12:00. Cererile de finanţare se depun la sediul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP.
„În scopul eficientizării procesului depunerii proiectelor de investiţii, Ghidul Solicitantului a fost completat şi modificat. Una dintre modificări stipulează faptul că depunerea cererii de finanţare se poate face de către orice altă persoană decât reprezentantul legal, cu procură notarială de la persoana desemnată să reprezinte solicitantul conform legislaţiei în vigoare. O precizare importantă prezentă în varianta actualizată a Ghidului menţionează că este necesar ca beneficiarul să nu aibă fapte înscrise în cazierul fiscal, să nu aibă înscrieri care privesc sancţiuni economico-financiare în cazierul judiciar şi să respecte graficul de rambursare a datoriilor, dacă are datorii către bănci”, a spus Donţu.
Finanţare pentru dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti şi de artizanat
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin măsura 3.1.2 sunt micro-întreprinderile şi persoanele fizice neînregistrate ca agenţi economici, care se vor angaja, însă, ca până la data semnării contractului de finanţare să fie autorizate cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca micro-întreprinderi.
Investiţiile finanţate prin măsura 3.1.2 privesc activităţile non-agricole productive, dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat şi a altor activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local şi înfiinţarea de servicii pentru populaţia rurală.
Investiţiile în activităţi non-agricole productive privesc industria uşoară. Spre exemplu articolele de pielărie, încălţăminte, lână, blană, tricotaje, produse de uz gospodăresc.
Sunt, de asemenea, eligibile investiţiile în activităţi de procesare industrială a produselor lemnoase – începând de la stadiul de cherestea (ex. mobilă), în mecanică fină, asamblarea maşinilor, producţia de unelte şi obiecte casnice, de ambalaje sau alte asemenea investiţii. Investiţiile pentru dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat şi a altor activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local au în vedere, de exemplu, prelucrarea fierului sau a lânii, olăritul, brodatul, sau confecţionarea instrumentelor muzicale tradiţionale. Totodată, pot fi finanţate şi activităţile de marketing – mici magazine de desfacere a propriilor produse obţinute din aceste activităţi.
Bani pentru spaţii de campare, ştranduri, piscine şi cai
Obiectivele specifice ale măsurii 3.1.3 se referă la crearea şi menţinerea locurilor de muncă prin activităţi de turism, în special pentru tineri şi femei, la creşterea valorii adăugate în activităţi de turism, la crearea, îmbunătăţirea şi diversificarea infrastructurii şi a serviciilor turistice, cât şi la creşterea numărului de turişti şi a duratei vizitelor acestora.
Obiectivele operaţionale vizează creşterea şi îmbunătăţirea structurilor de primire turistică la scară mică, dezvoltarea sistemelor de informare şi promovare turistică, crearea facilităţilor recreaţionale în vederea asigurării accesului la zonele naturale de interes turistic. Aici se încadrează investiţiile private în infrastructura turistică de agrement independentă sau dependentă de structura de primire turistică, precum spaţii de campare, amenajări de ştranduri şi piscine, achiziţionare de mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări, trasee pentru echitaţie, inclusiv prima achiziţie de cai în scop turistic (cu excepţia celor pentru curse şi competiţii) şi asigurarea adăposturilor acestora, rafting.