Lemne de foc, buşteni de construcţii sau trofee de vânătoare, toate acestea vor putea fi cumpărate chiar în mijlocul pădurii, iar cumpărătorului i se va elibera pe loc bon fiscal.
Acesta este ţelul pe care şi-l propune noua conducere a Direcţiei Silvice Suceava, pentru ca activitatea silvicultorilor să fie cât mai transparentă şi mai eficientă. Tocmai de aceea, în perioada imediat următoare, Direcţia Silvică Suceava se va dota cu câteva sute de case de marcat portabile.
“În activitatea noastră suntem foarte mult legaţi de teren, de aceea e şi greu de imaginat o casă fiscală în pădure, dar există acele dispozitive de dimensiuni mai mici. Urmează ca în perioada următoare să-i dotăm pe toţi gestionarii de fonduri silvice cu aşa ceva, pentru că în momentul de faţă, case de marcat au doar şefii de district. Am dat dispoziţii clare ca atunci când cetăţeanul le înmânează banii, să primească bon fiscal, care îl asigură de suma discutată şi consemnată în documente, pentru a fi eliminată orice suspiciune”, a declarat noul director al DS Suceava, Mihai Miheţiu.
Pentru că pădurarii suceveni nu sunt familiarizaţi cu utilizarea acestor case de marcat, firma de la care vor fi achiziţionate va trebui să le facă şi un instructaj practic acestora.
“Prevederile legii nu sunt făcute pentru a susţine modul nostru de operare. Activitatea silvică are particularităţile ei, dar încercăm să ne adaptăm cât mai mult”, a spus şeful silvicultorilor suceveni.
Lemnele de foc pentru populaţie, vândute cu bon fiscal
Mihai Miheţiu a mai adăugat că aceste case de marcat vor fi utile mai ales în această perioadă a anului, când, datorită cererilor foarte mari de lemne de foc, a fost suplimentată cantitatea care va fi pusă la dispoziţia populaţiei, la 26.000 de metri cubi de lemn. În prezent, DS Suceava are disponibili 17.500 de metri cubi de lemn, iar cantităţile necesare suplimentar vor fi asigurate în curând.
Pentru a asigura o aprovizionare fluentă a populaţiei şi pentru a evita specula cu lemn pentru foc, a fost luată decizia ca o familie să achiziţioneze maxim zece metri cubi de material lemnos. Cei interesaţi să cumpere lemn de foc trebuie să se adreseze conducerii ocoalelor silvice în orice zi a săptămânii, între orele 8:00 şi 10:00, iar ridicarea efectivă a lemnului se va face în zilele de miercuri, joi şi vineri, în baza repartiţiei stabilite de şefii ocoalelor silvice.
(23 oct 2009, 14:48:51