Eliberarea lui Ioan Popovici „Coaţă” a provocat o stare de nemulţumire, mai ales că faptele pentru care este judecat au un grad ridicat de periculozitate. Magistraţii Tribunalului Suceava şi-au explicat această decizie, concluzia fiind că principalele motive care au dus la punerea în libertate a lui „Coaţă” revin instituţiilor statului.
În motivarea deciziei de eliberare, judecătorii au reţinut că dosarul nu este deosebit de complex, fiind vorba de doar doi inculpaţi şi 19 martori, dar au admis existenţa „consecinţelor deosebite ale incendierilor”.
Magistraţii de la Tribunalul Suceava au vorbit şi de perioada în care „Coaţă” a stat după gratii, iar procesul a bătut pasul pe loc.
„Durata procesului penal până în momentul de faţă este relativ ridicată având în vedere, pe de o parte, că au trecut 12 luni de la sesizarea instanţei, iar pe de altă parte că nu s-a pronunţat o hotărâre în prima instanţă, ci doar au fost audiate părţile şi un martor. Mai mult, în condiţiile în care procesul penal este suspendat de peste cinci luni în vederea soluţionării unei excepţii de neconstituţionalitate, iar inculpatul are oricând posibilitatea de a invoca o nouă excepţie (ulterior soluţionării celei prezente) şi, implicit, de a-şi suspenda din nou propriul proces penal, este dificil de estimat momentul în care se va pronunţa în cauză o hotărâre, chiar nedefinitivă”, se arată în motivarea judecătorilor suceveni.
Cum au tras de timp „Coaţă” şi avocatul său
Magistraţii nu au omis nici tragerile de timp ale lui „Coaţă” şi ale avocatului pe care acesta şi l-a angajat. „Inculpatul recurent are o culpă în producerea acestei întârzieri. Prin intermediul apărătorului ales a uzat în mod excesiv de formularea unor cereri de recuzare a judecătorilor, toate respinse ca nefondate. Însă, în mod cel puţin surprinzător, nici un text din codul de procedură penală în vigoare nu califică această conduită ca fiind abuzivă”, au precizat judecătorii care l-au eliberat pe „Coaţă”.
Aceştia vorbesc şi despre apărătorii numiţi din oficiu în absenţa avocatului ales.
„Avocaţii desemnaţi din oficiu au susţinut că se află în incompatibilitate abia în faţa instanţei, la termenul de judecată, cauzând astfel amânarea judecăţii. Această situaţie, atipică cel puţin prin frecvenţa ei, nu poate fi imputată inculpatului ci, la modul general vorbind, statului”, se mai menţionează în motivarea deciziei de eliberare a lui „Coaţă”.
Judecătorii au mai reţinut şi faptul că în dosar nu s-a întâmplat mai nimic în ultimele cinci luni datorită excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de avocatul lui „Coaţă” şi care nu a fost soluţionată nici până acum.
Cum s-a ajuns la eliberarea lui „Coaţă”
Concluziile completului de judecată sunt clare şi arată că eliberarea lui „Coaţă” poate fi pusă în sarcina instituţiilor statului, fără a fi precizate acestea şi gradul de contribuţie.
„Deşi întârzierilor sunt datorate într-o anumită măsură comportamentului inculpatului şi modalităţii în care acesta a înţeles să-şi formuleze apărarea, principalele motive sunt imputabile statului, prin cadrul procedural deficitar şi activitatea organelor judiciare şi a celor cu competenţe conexe activităţii de înfăptuire a justiţiei”, se arată în motivarea judecătorilor.
Înlocuirea măsurii arestării preventive cu interdicţia de a părăsi localitatea a fost suplimentată cu o serie de obligaţii. Conform acestora, „Coaţă” trebuie să se prezinte la Poliţia Municipiului Suceava în anumite zile, să nu deţină, să folosească sau să poarte arme, să nu se apropie direct sau indirect de co-inculpat, părţile vătămate şi martorii din cauză.
Pentru ce este judecat „Coaţă”
„Coaţă” a stat după gratii 13 luni, după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare în septembrie 2008. El este acuzat că l-a plătit pe Petrică Mândrilă, zis „Polonic”, pentru a incendia pensiunea „La Dolce Vita”. Totul s-a întâmplat în noaptea de 28 spre 29 iulie 2008, iar „Coaţă” a ajuns după gratii pentru că nu şi-a respectat obligaţiile faţă de „Polonic”. Acesta ceruse 50.000 de lei şi un apartament, dar „Coaţă” nu a dat toţi banii. Supărat, „Polonic”, care era arestat într-un alt dosar, a acceptat să povestească totul, iar convorbirile purtate cu „Coaţă” au fost înregistrate şi au dus la arestarea acestuia. În urma incendiului care a mistuit pensiunea „La Dolce Vita”, pagubele s-au ridicat la 600.000 de euro, iar proprietarul nu avea asigurare, deoarece în acea perioadă clădirea se afla în renovare şi extindere.
(23 oct 2009, 12:29:45