Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au confirmat, zilele trecute, începerea urmării penale, la propunerea poliţiei, faţă de doi cetăţeni slovaci, acuzaţi că, la sfârşitul lunii septembrie a.c., au înşelat o bătrână în vârstă de 78 de ani.
Potrivit anchetatorilor, fapta s-ar fi petrecut pe data de 30 septembrie, atunci când cei doi slovaci, Rudolf Koki, în vârstă de 47 de ani, şi Sidonia Kokiova, de 44 de ani, din localitatea slovacă Lucenec, au bătut la uşa casei unei bătrâne din comuna Ilişeşti.
Cei doi i-au spus septuagenarei (Alexandra N.) că maşina le-a fost implicată într-un accident rutier şi că au nevoie urgent de bani româneşti pentru spitalizare, iar asupra lor nu au decât dolari SUA.
Credulă, bătrâna a crezut povestea celor doi slovaci şi le-a dat suma de 2.500 de lei, mai ales că aceştia i-au spus că, la întoarcerea în România, îi vor da dublul sumei împrumutate, şi i-au lăsat, chipurile gaj, o casetă doldora de valută.
În realitate, avea să constate ulterior bătrâna, în caseta cu pricina se aflau doar 9 bancnote a câte un dolar fiecare.
Metoda „Accidentul”
Cazul de la Ilişeşti nu este unul singular, alte câteva zeci de bătrâni fiind înşelaţi prin aceeaşi metodă.
Scenariul este acelaşi de fiecare dată: păgubiţii (în toate cazurile persoane în vârstă) sunt acostaţi de unu-doi cetăţeni străini, care vorbesc stâlcit româneşte şi care pretind că au nevoie urgentă de bani, întrucât ei sau o rudă de-a lor a fost implicată într-un accident rutier. Străinii cu pricina le spun victimelor că au sume mari de valută la ei, pe care le arată pentru a fi şi mai convingători.
Aceştia le mai spun persoanelor în vârstă că nu pot să schimbe valuta în lei, întrucât operaţiunile la bancă ar dura, iar ei, chipurile, trebuie să ajungă urgent la spital pentru a plăti spitalizarea rudei accidentate şi să dea „atenţiile” cuvenite la medici. Ţeparii se oferă să le lase păgubiţilor borseta sau diplomatul în care, chipurile, ţin valuta, drept gaj la împrumutul în lei, cu promisiunea că vor reveni în câteva zile, pentru a le recupera şi a da înapoi banii împrumutaţi, plus o dobândă considerabilă, drept mulţumire pentru ajutorul primit.
Poliţiştii atrag atenţia asupra acestui mod de înşelăciune şi spun că nu este exclus ca slovacii să mai „sufere” accidente de circulaţie pe raza judeţului Suceava.
(22 oct 2009, 15:26:35