Un trai cu un salariu de mai puţin de 500 de lei, care ar fi considerat un chin de cei mai mulţi dintre noi, este tot ceea ce îşi doresc nişte oameni care au trăit ani de zile cu aceşti bani. Acum, sunt în situaţia de a nu mai primi nici această sumă de mizerie, dar disperarea că nu au o altă alternativă îi face să rămână să muncească.
Este vorba de sucevenii angajaţi ai SC Ghenuţa SRL Iaşi, firma care a asigurat în ultimii ani salubritatea din gările Sucevei. Contractul dintre societatea care asigura curăţenia în gări şi Compania CFR a expirat în urmă cu câteva zile şi nu se ştie dacă acesta va fi prelungit, totul depinzând de o licitaţie care urmează să fie organizată. Cert este că angajaţii societăţii ieşene nu ştiu dacă îşi vor mai primi salariile de mizerie pe care le ridicau până acum.
În Gara Iţcani mai lucrează cinci persoane angajate la această firmă. Trei se ocupă de curăţenia din gară şi din perimetrul acesteia, iar două lucrează la grupul sanitar de lângă staţia CFR. Salariile lor, extrem de mici, au fost virate cu întârziere, în cazul unora, sau nu au mai fost date, în această situaţie fiind o tânără care lucrează la grupul sanitar.
Din această lună, după restrângerea activităţii, angajaţii nu ştiu dacă vor mai primi vreun ban, dar continuă să vină la serviciu.
Fără bani din august
Anuţa Andrei, în vârstă de 32 de ani, lucrează, din luna ianuarie a acestui an, la grupul sanitar al Gării Iţcani. Spune că a încasat lunar un salariu de doar 470 de lei, însă, în lipsa unui alt loc de muncă, s-a mulţumit cu atât.
Din vară nici aceşti bani nu au mai fost viraţi la timp.
„În august numai nu îmi primeam banii, am apelat şi la şeful de post din gară (n.r. de la Postul de Poliţie TF), şi până la urmă, în septembrie, am fost chemată la Iaşi, la sediul firmei, unde mi-am luat salariul pe august. Aceştia au fost ultimii bani, de atunci nu am mai primit nici un leu”, îşi plânge soarta tânăra.
Crescută la o casă de copii, cu un concubin care nu are nici el de lucru, femeia este în situaţia de a fi dată afară din spaţiul în care stă în chirie (în fosta cantină CFR) şi nu mai are nici bani de mâncare.
Lucrează 24 cu 24 fără salariu
„Nu am mai primit nici materiale pentru dezinfecţie, absolut nimic. Mi-au spus că nu mai sunt bani de salarii şi că pot să opresc banii din intrarea la toaletă, să iau ce trebuie pentru întreţinere şi să-mi opresc restul Aici nu vin nici zece oameni pe zi, cum să mă descurc?”, se întreabă disperată tânăra.
Toată această bătaie de joc se petrece în condiţiile unui program infernal. Ea lucrează în sistem 24 de ore cu 24, făcând schimb cu Maria Dascălu, colega de tură despre care Anuţa Andrei spune că este exact în aceeaşi situaţie.
„Am depus o sesizare la Iaşi, la ITM, să o ajute cineva să îşi ia banii pe care nu i-a primit. Ni s-a spus să dăm în judecată firma, dar cu ce bani să facem asta?”, s-a plâns Ştefan Ploşniţă, concubinul fetei.
Face naveta pe jos, pentru că nu mai are bani în buzunar
În Gară, făcând curăţenie, am găsit-o şi pe Rodica Polinschi, în vârstă de 35 de ani, şi ea angajată a SC Ghenuţa SRL Iaşi.
„Lucrez de doi ani la firmă, pe un salariu lunar de patru milioane şapte sute, fără bonuri, fără sporuri, fără nimic. De pe 14 octombrie, ni s-a redus programul, mai venim câte patru ore într-o zi, apoi două zile stăm acasă. Nu ne-a zis nimeni dacă vom mai lua vreun leu luna asta”, şi-a spus necazul femeia, care a mărturisit că face naveta din Şcheia pe jos, pentru că nu mai are bani.
Oameni simpli, fără a fi sfătuiţi de cineva ce au de făcut, angajaţii societăţii ieşene sunt derutaţi. Nu ştiu dacă vor mai primi vreun ban, nimeni de la firmă nu le-a spus dacă mai este nevoie de ei sau nu, iar cărţile de muncă sunt la Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi.
Cu toţii aşteaptă ca măcar să-şi primească minimele drepturi băneşti, după care vor încerca să se descurce cum pot. Admit însă că dacă ar primi şi infimul salariul pe care îl luau până acum, ar rămâne să muncească pentru societatea ieşeană, convinşi că pe actuala criză nu şi-ar putea găsi nimic de lucru.
Patronul firmei, în aşteptarea licitaţiei pentru un nou contract
Ştefan Ciolpan, administrator unic al SC Ghenuţa SRL Iaşi, spune că nu se pune problema ca angajaţii să nu-şi primească salariile, însă admite că sunt întârzieri la achitarea acestora.
„Contractul nostru cu cei de la Căile Ferate s-a încheiat pe 20 octombrie. Acum asigurăm o minimă întreţinere până când va fi o licitaţie pentru un nou contract, unde vom participa şi noi. Indiferent dacă vom câştiga sau nu, ne vom lichida obligaţiile salariale faţă de angajaţi”, a spus Ştefan Ciolpan, dând asigurări că va veni la Suceava, pentru a rezolva personal problemele, după ce a admis că persoana din firmă care răspunde de Suceava nu s-a preocupat foarte mult de problemele angajaţilor.
(21 oct 2009, 18:25:08