O rectificare bugetară făcută în urmă cu două zile a rezolvat, deocamdată, problema finanţării programelor naţionale de sănătate, altfel spus medicaţia pentru bolnavii de cancer şi diabet este asigurată până la sfârşitul anului.
Preşedintele-director al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Suceava, dr. Cristina Iordăchel, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că ultima rectificare, de 7,3 milioane de lei, permite eliberarea medicamentelor pentru diabet şi afecţiuni oncologice „fără nici un fel de probleme”.
Dr. Iordăchel a afirmat că în ultima perioadă a avut discuţii şi cu spitalele din judeţ pe tema finanţării şi a precizat că cifrele de contract sunt la nivelul trimestrelor doi şi trei. Prin urmare, creditele bugetare vor acoperi cheltuielile salariale şi utilităţile, iar la unele spitale din judeţ parţial şi hrana, iar cu credite de angajament se vor achiziţiona medicamente şi materiale sanitare.
„Nu este nici o problemă în aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare, cifra de contract lunară permite angajarea de noi contracte de achiziţii, care vor fi plătite în cursul anului 2010”, a arătat dr. Cristina Iordăchel.
Ea a spus că, din informaţiile pe care le are, reiese că şi distribuitorii de medicamente îşi relaxează termenele de plată, de la 180 la 210 zile, iar farmaciile nu au motive să nu respecte contractele în ceea ce priveşte eliberarea medicamentelor gratuite pentru afecţiuni acute şi a medicamentelor compensate.
Control mixt CAS-Prefectură la medicamente gratuite şi compensate
Pentru a verifica ce se întâmplă în acest domeniu, CAS a demarat, luni, împreună cu Prefectura Suceava, o acţiune de control la toate farmaciile din judeţ, urmărind în principal în ce măsură sunt eliberate medicamentele gratuite pentru afecţiunile acute, îndeosebi pentru copii. Concluzia după prima zi de control, după verificarea a circa 20 de farmacii, a fost că toate eliberează atât medicamente compensate, cât şi gratuite.
Preşedintele CAS a declarat că farmaciile trebuie să respecte condiţiile contractuale, cu atât mai mult cu cât judeţul Suceava se poate lăuda că este printre puţine din ţară în care CAS a decontat chiar „în avans”, în sensul că, deşi acum facturile din iunie pot fi plătite în ianuarie, la Suceava 70 la sută dintre acestea au fost deja achitate, înainte de modificarea legislaţiei care a prelungit termenele de plată.
Fondurile la laboratoare pot fi utilizate integral luna aceasta
În ceea ce priveşte laboratoarele, dr. Cristina Iordăchel recomandă proprietarilor acestora să citească mai atent prevederile contractuale şi să vadă că cifrele de contract din trimestrul IV pot fi utilizate integral în prima lună, respectiv în octombrie.
„Noi am făcut solicitări pentru noi fonduri şi viramente, care vor acoperi o parte din necesităţile lunii noiembrie. Pentru decembrie, dacă există deficit de finanţare, în ianuarie vor putea fi preluate facturi la nivelul mediei lunare din primele 11 luni, la care se poate adăuga un maxim de 5%, conform unei noi hotărâri de guvern”, a spus preşedintele CAS Suceava.
Săptămâna trecută, judeţului Suceava i-au mai fost alocate 41 de milioane de lei, din care cea mai mare parte credite de angajament, cu plata în 2010.