Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor şi-a exprimat surprinderea că premierul în exerciţiu, Emil Boc, încearcă să revină asupra ordonanţei de guvern adoptate în data de 9 octombrie a.c., prin care plafonul maxim de venituri pe membru de familie luat în calcul pentru subvenţionarea facturii de încălzire a locuinţei a fost semnificativ redus, iar pentru acest lucru apelează la Parlament. „Încearcă să scoată castanele din foc cu mâna Parlamentului, după ce atât domnul Boc, cât şi domnul Traian Băsescu au atacat constant această instituţie a statului, iar Traian Băsescu a ameninţat chiar cu dizolvarea Parlamentului. Este ciudat cum domnul Boc cere acum Parlamentului să rezolve ce a făcut el prost, prin ordonanţe de urgenţă, de-a lungul timpului. Acum îşi contestă propria ordonanţă de urgenţă semnată de el, de domnul Pogea şi de domnul Blaga”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, deputatul Cătălin Nechifor.
Acesta a arătat că Emil Boc vrea să revină asupra deciziei, numai că actualul Cabinet interimar nu poate adopta ordonanţe de urgenţă şi actul normativ trebuie atacat în Parlament, încercându-se astfel o revenire a subvenţiei la nivelul de anul trecut.
Nechifor a amintit că actul normativ referitor la subvenţiile la încălzire pentru nevoiaşi a fost iniţiat şi adoptat în 2003 de Cabinetul Adrian Năstase, iar în octombrie 2009 Guvernul Boc a decis ca plafonul maxim de venituri pe membru de familie luat în calcul pentru subvenţionarea facturii de încălzire a locuinţei să fie semnificativ redus comparativ cu limitele de venituri din anii trecuţi. În acest fel, din categoria beneficiarilor au fost excluse persoanele cu un venit mai mare de 425 lei.
Nechifor propune ca plafonul pentru subvenţiile la încălzire să crească la 650 de lei
Guvernul Boc a justificat reducerea plafoanelor prin faptul că, în condiţiile actuale, determinate de criza economică şi de imposibilitatea susţinerii din bugetul actual a tuturor formelor de protecţie socială, este necesară reanalizarea condiţiilor de eligibilitate, care să conducă la “eficientizarea sistemului” şi la restrângerea numărului de beneficiari ai prestaţiilor sociale, inclusiv ai ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei. Într-un document al Guvernului, sunt reanalizate condiţiile de acordare şi plată a ajutoarelor de încălzire, dar şi diminuarea cheltuielilor bugetare pentru încadrarea acestora în bugetul aprobat pentru 2009 şi în bugetul prognozat pentru 2010 şi anii ulteriori.
Acum Nechifor declară că plafonul ar trebui majorat la 650 de lei şi că în comisiile din Parlament se vor căuta surse de finanţare. „Sperăm în susţinerea parlamentarilor de la PNL, UDMR şi ai minorităţilor, ca să reparăm prostia făcută”, a spus Nechifor.
Numai în municipiul Suceava, modificarea plafoanelor pentru subvenţia la încălzire a redus numărul celor care puteau beneficia de acest ajutor cu 4000 de persoane.