Direcţia Silvică Suceava a suplimentat cantităţile de lemn de foc pentru populaţie. Anunţul a fost făcut de noul director al acestei instituţii, Mihai Miheţiu, care a precizat că această decizie a fost luată ţinându-se cont de numărul tot mai mare de cereri de lemn de fag pentru foc venite de la populaţie.
El a precizat că suplimentarea s-a făcut la Ocoalele Silvice Pătrăuţi, Adîncata, Fălticeni, Dolhasca, Gura Humorului, Marginea, Solca, Mălini şi Rîşca, acolo unde cantităţile de lemn de foc disponibile iniţial nu ar fi fost suficiente în raport cu cererile primite.
Mihai Miheţiu a precizat că, în urma unei estimări, s-a calculat că necesarul de lemn de foc pentru populaţie la aceste ocoale ar fi de 26.000 de metri cubi.
„Aveam disponibili 17.500 de metri cubi de lemn şi am decis să suplimentăm această cantitate cu încă 7.500 de metri cubi. Mai rămâne o diferenţă de 1.000 metri cubi până la totalul necesar, însă sperăm ca, în cele din urmă, să acoperim şi această cantitate”, a spus Miheţiu.
El a precizat că pentru a asigura o aprovizionare fluentă a populaţiei, dar şi pentru a evita specula cu lemn pentru foc, s-a luat decizia ca o familie să achiziţioneze maxim zece metri cubi de material lemnos. În acelaşi timp, el a arătat că cei interesaţi să cumpere lemn de foc trebuie să se adreseze conducerii ocoalelor silvice în orice zi a săptămânii, între orele 8:00 şi 10:00. Ridicarea efectivă a lemnului se va face în zilele de miercuri, joi şi vineri, în baza repartiţiei stabilite de şefii ocoalelor silvice.
Mihai Miheţiu a arătat că lemnul va fi livrat la drum auto. De asemenea, plata se va face la ridicarea lemnului, iar cumpărătorii vor primi bonuri fiscale de la şefii de districte ale Ocoalelor Silvice.
Direcţia Silvică Suceava a aprobat recent noile preţuri pentru lemnul de foc pentru populaţie şi instituţii publice. Astfel, preţul la lemnul de foc - răşinoase a scăzut de la 50 de lei/metrul cub la 30 de lei/mc, la lemn foc – fag şi diverse tari de la 70 de lei/mc la 40 de lei/mc, la lemn foc – diverse moi, de la 40 de lei/mc la 30 de lei/mc.
DS a renunţat la vânzarea unor cantităţi de lemn către agenţii economici
Mihai Miheţiu a precizat că una dintre măsurile luate pentru suplimentarea cantităţilor de lemn de foc pentru populaţie a fost schimbarea strategiei de vânzare a lemnului. Acest lucru a presupus renunţarea la vânzarea unor cantităţi de lemn lucru subţire, fag şi diverse tari, către agenţii economici.
„În calitate de director trebuie să ţin cont şi de componenta socială, respectiv asigurarea cantităţilor necesare pentru populaţie, dar şi de componenta economică, din punctul de vedere al Direcţiei Silvice. Şi am luat aceste decizii după ce am constatat că putem oferi lemn populaţiei, fără însă a înregistra pierderi la Direcţia Silvică”, a spus Miheţiu.
El a adăugat că prin această decizie se elimină şi un fenomen pe care Direcţia Silvică intenţionează să-l combată. „Este vorba despre eliminarea intermediarilor, care achiziţionează lemn de la noi, îl transportă la distanţe mari, unde îl vând cu preţul stabilit de ei. Or, la noi preţul practicat este cel de catalog, mult mai accesibil, iar populaţia are acces mult mai uşor la lemnul de foc. Şi vreau să precizez că nu vreau să avem profituri uriaşe din vânzarea lemnului în detrimentul populaţiei. Activitatea Direcţiei Silvice trebuie să fie şi în sprijinul cetăţenilor, iar rezultatul economic al acestui exerciţiu nu trebuie să primeze în faţa acestui deziderat”, a mai spus şeful Direcţiei Silvice.
(20 oct 2009, 20:00:25