Sute de suceveni au ales să petreacă, vineri seară, la Casa de Cultură Suceava, două ore în compania maestrului Tudor Gheorghe, artistul îndrăgostit de poezie românească, care, cu fiecare spectacol, aduce în faţa românilor o nouă lecţie de cultură, o alternativă la noncultura care ne este „servită” zilnic, la toate nivelurile.
Peste 40 de artişti pe scenă
Spectacolul „Anotimpurile mele Vara –Toamna 2009”, care face parte din „Stagiunea Permanentelor Frumuseţi”, un turneu naţional cu care Tudor Gheorghe va ajunge în mai multe oraşe din ţară, a reprezentat pentru suceveni o oază de cultură, de nostalgie şi armonie între muzica şi poezia românească.
Trubadurul din Podari, o localitate din judeţul Dolj, unde artistul Tudor Gheorghe a văzut lumina zilei pe 1 august 1945, într-o familie de ţărani, a fost acompaniat de orchestra Filarmonicii din Bacău, sub bagheta talentatului dirijor Marius Hristescu, şi de corul de elevi ai Liceului de Artă „George Apostu” Bacău.
Elita poeţilor
Concertul de la Suceava a fost întrerupt doar de ropote de aplauze, la finalul fiecărei piese, sau după scurtele intervenţii, din care reieşea ironia fină a artistului la adresa crizei sistemului de valori din societatea românească.
Tudor Gheorghe a selectat pentru acest spectacol versuri ale poeţilor Tudor Arghezi, Vasile Voiculescu, Lucian Blaga, Nicolae Labiş, Păstorel Teodoreanu, Mircea Micu, George Coşbuc, George Topârceanu, Octavian Goga.
Fiecare text a fost pus foarte inspirat pe muzică de orchestratorul Marius Hristescu, care, la cei 34 de ani ai săi, după cum a spus Tudor Gheorghe, studiază la Munchen, cu un profesor renumit, fost asistent al celebrului dirijor Sergiu Celibidache.
„Râd şi florile şi lanul, creşte veselia”
Din spectacolul de vineri nu a lipsit poezia „Niciodată toamna”, de Tudor Arghezi, care pe muzica lui Marius Hristescu a devenit o piesă „vedetă” a serii, pe care publicul a ascultat-o ţinându-şi răsuflarea. „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă/ Sufletului nostru bucuros de moarte./ Palid aşternut e şesul cu mătasa./ Norilor copacii le urzesc brocarte./ Casele-adunate, ca nişte urcioare/
Cu vin îngroşat în fundul lor de lut,/ Stau în ţărmu-albastru-al râului de soare,/
Din mocirla cărui aur am băut”.
Concertul s-a încheiat cu o piesă superbă, mai veselă, „pedeapsa macului”, într-o orchestraţie cu totul şi cu totul specială, care a ridicat în picioare publicul. Sucevenii i-au răsplătit pe artişti cu aplauze îndelungi. Fiecare spectator, la ieşirea din sala de spectacol, avea pe buze versurile „Arde Macul să se-nsoare,/ Macul roşcovanul,/ C-a pus ochii pe-o Cicoare../ Nu-i ca ea o altă floare, /Mândră în tot lanul../ Însă floarea mult iubită, /Floare mai aleasă, /Nu-i cu Macul potrivită,/ (...) Râd şi florile şi lanul, creşte veselia/ Că din Macul roşcovanul/ A rămas acum, sărmanul,/ Numai măciulia../”.
„Tinerii simt nevoia unei băi spirituale”
Prin seria de spectacole „Anotimpurile mele Vara - Toamna”, Tudor Gheorghe marchează celebrarea a două evenimente reprezentative pentru întreaga sa carieră artistică: împlinirea a 40 de ani de când a ieşit la rampă cu primul recital, „Menestrel la curţile dorului”, precum şi aniversarea a 10 ani de la primul concert simfonic alături de orchestra dirijorului Marius Hristescu.
Artistul va aduce la Suceava şi spectacolul „Anotimpurile mele Primăvara - Iarna”, „pentru că este nevoie de poezie adevărată”.
„În lumea care ne înconjoară, în ceea ce propune mass-media, nu mă regăsesc defel. La radiouri nu sunt difuzat, pentru că, spun ei, nu am targhet (...) Oamenii, tinerii simt nevoia unei băi spirituale, a unei eliberări şi a unui lucru frumos. Iar de la spectacolele mele, câtă vreme au la bază texte majore ale poeziei naţionale, câtă vreme orchestraţia făcută de Marius Hristescu e încântătoare şi linia melodică e foarte frumoasă, lumea pleacă fericită”, a spus maestrul Tudor Gheorghe.