Înjumătăţirea preţurilor la lemnele de foc pentru populaţie, de către Direcţia Silvică Suceava, a făcut ca numărul solicitărilor să crească, în special în zonele în care nu sunt aşa de multe păduri precum în zona de munte.
Conform şefului biroului Fond forestier din cadrul DS Suceava, Cătălin Diaconescu, cele mai multe solicitări de lemne sunt din oraşe precum Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, dar şi din comunele limitrofe acestora.
“Cea mai mare presiune pentru achiziţionarea de lemne de foc este la ocoalele silvice Pătrăuţi, Adâncata şi Fălticeni, dar tocmai acestea au şi suprafeţe mai mici de pădure în administrare, încât şi cantităţile de lemne care sunt valorificate sunt mai mici. Recomandarea noastră, pentru cei care vor să cumpere lemne de foc, este să se adreseze ocoalelor silvice din zonele mai de munte, precum Gura Humorului, Mălini, Râşca, Solca, unde se găsesc atât foioase, cât şi răşinoase, iar dacă vor răşinoase, stocuri mari sunt la Stulpicani, Frasin, Vama, Broşteni, Crucea, Iacobeni, Pojorâta, Brodina, Falcău şi Moldoviţa”, a declarat Cătălin Diaconescu.
Cele mai multe solicitări sunt de obicei pentru lemnul de foioase, precum cel de fag, care are o putere calorică mai mare decât cel de răşinoase, dar şi stocurile sunt mult mai mici la acest tip de lemne de foc.
În schimb, preţul foarte mic al lemnelor de răşinoase, de 25 de lei pe metrul cub, face ca şi achiziţia acestora să fie o bună afacere pentru cei care se încălzesc pe lemne, chiar dacă au de plătit şi transportul de la un ocol silvic ceva mai îndepărtat.