O asociere de firme promite că va construi pe masivul Rarău un întreg complex de agrement într-un termen incredibil de scurt, doar 20 de săptămâni. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care a câştigat licitaţia organizată în acest scop de autorităţile câmpulungene.
Firmele câştigătoare nu pot însă să se apuce de treabă pentru că un alt participant la licitaţie a făcut contestaţii peste contestaţii, iar banii alocaţi de Guvern în acest an pentru obiectivul câmpulungean, 9 milioane de lei, riscă să nu poată fi cheltuiţi şi să fie pierduţi.
Pe masivul Rarău se doreşte construirea unui proiect ambiţios, estimat iniţial la o valoare de 24,9 milioane de euro, cu finanţare guvernamentală. Este vorba despre o pârtie cu două tronsoane, pe o lungime de 4,3 km, instalaţie de transport telegondolă cu opt locuri, instalaţie de zăpadă artificială pe unul dintre tronsoanele pârtiei, maşină de bătut zăpada, iluminat pe pârtie şi alte elemente de infrastructură necesare, precum o parcare şi clădiri administrative.
Pentru proiectarea şi executarea întregului complex a fost organizată o licitaţie publică, conform prevederilor legale, la care au participat trei asocieri de firme.
A fost desemnat câştigător nu cel ce a oferit cel mai mic preţ, ci al doilea clasat din acest punct de vedere. Cel mai bun preţ, de 16 milioane de euro, estimat pentru realizare, a fost oferit de concernul PORR, dar durata maximă de execuţie propusă era de 24 luni. Ofertantul desemnat în final câştigător a avansat un preţ estimat total de 20,5 milioane de euro şi o durată a lucrărilor de doar 20 de săptămâni.
În urma aplicării algoritmului punctajului, câştigătoare a fost asocierea firmelor Instcomp SA Suceava, Acomin SA Cluj, Leitner AG, Drumuri şi Poduri SA Botoşani, Proiect Bucovina SA Suceava şi SC Transcablu Braşov. O altă asociere de firme a fost descalificată pentru că nu a avut o ofertă acceptabilă conform criteriilor.
O firmă din Petroşani (care a contestat prima oară modul de organizare a licitaţiei) a formulat şi o contestare a deschiderii ofertelor, iar decizia în acest sens este aşteptată pe 5 noiembrie. Până atunci, câştigătorul este anunţat oficial, dar contractul cu acesta nu se poate semna cât timp există litigiul şi implicit nu se poate apuca nici măcar de proiectare.
„Pentru noi această pârtie este un obiectiv prioritar, pentru că finalizarea lui va însemna relansarea turismului şi o şansă reală de dezvoltare a localităţii noastre pe baza acestui domeniu. Dorim ca iarna 2010-2011 să fie începutul acestei noi dezvoltări şi proiectul nostru să fie atunci un complex deplin funcţional. Dacă ar depinde numai de noi, lucrările ar începe chiar azi, pentru că, repet, este vital acest proiect pentru turismul câmpulungean”, ne-a declarat primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Şerban.
(16 oct 2009, 14:38:57