Braconajul piscicol continuă să fie practicat intens în judeţul Suceava, indivizii care pescuiesc prin metode ilegale folosindu-se de unelte mai mult sau mai puţin sofisticate. Plasele monofilament continuă să fie folosite aproape unanim de braconieri, o metodă precum cea de îngustare a debitului de apă reprezentând un caz singular.
Conform datelor puse la dispoziţie de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, care desfăşoară periodic controale pe malul apelor, adesea în colaborare şi cu lucrători de la Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS), de la începutul anului s-au întocmit 60 de dosare penale pentru braconaj piscicol, faptele fiind săvârşite de 66 de persoane.
Folosindu-se de plase din fir monofilament, de năvoade, crâsnici sau voloace, braconierii au fost prinşi pe malurile unor ape, unii în timp ce-şi ridicau plasele cu peşte, alţii în timp ce le dispuneau pe apă. Printre persoanele cercetate penal se găsesc şi unele care au fost doar prinse cu astfel de mijloace ilegale de pescuit asupra lor, ori care încercau să le comercializeze, la capitolul infracţiuni fiind prevăzută şi deţinerea ori comercializarea acestor unelte.
După cum a precizat căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, persoanele prinse în flagrant pe malul apelor nu aveau asupra lor cantităţi foarte mari de peşte, cel mult câteva kilograme, cazuri foarte grave de braconaj, cu curent electric sau substanţe care să omoare mari cantităţi de peşte, nefiind întâlnite.
Aştepta peştele în plasă după ce a cărat pământ în albie
Cel mai deosebit caz din acest an a fost depistat în luna aprilie. Pe pârul Humoreni a fost prins un tânăr care obturase cursul de apă. „Pescarul” în cauză amenajase o brazdă masivă de pământ învelită în celofan pe albie, lăsând doar o cale îngustă pentru trecerea apei, la capătul căreia aştepta peştii cu o plasă monofilament.
Conform prevederilor legale, toate uneltele de pescuit ridicate în timpul controalelor ajung în custodia AJVPS Suceava, care le păstrează până la o dispoziţie a procurorului care instrumentează dosarul penal întocmit pe numele braconierului.
„În perioada următoare, vom întreprinde o serie de acţiuni susţinute de control pentru descurajarea faptelor de braconaj, având în vedere faptul că incidenţa acestora este mai ridicată în perioada sezonului rece”, a precizat căpitanul Bogdan Cornaci.
(15 oct 2009, 12:16:41
1. Barajul de la Beresti (putin mai incolo de Serbanesti): sunt plase peste tot, nesimtitii le pun si le scot in ziua mare;
2. Baltile de la Zvoristea, la fel de nesimtiti. Aici am vazut si ceva inedit: mersul la braconat cu generatorul de curent!!!
3. "Pescarii" de pe apa Sucevei la Danila: cu ecranul.
De fapt oriunde am mers si am pescuit am dat si peste astia.
Partea proasta e ca scot tot pestele in 1-2 ani, cresc plantele intr-o veselie si baltile devin improprii pescuitului pe veci.