Începând de ieri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a demarat un amplu program de prevenire şi combatere a accidentelor, principalul scop al acţiunii fiind combaterea evenimentelor rutiere cauzate de şoferii băuţi. Programul, care se desfăşoară până în ultima zi a acestui an, este împărţit pe două direcţii: pe de o parte vor fi organizate ample acţiuni de control în trafic, la nivelul întregului judeţ, iar pe de altă parte poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire vor distribui pliante şi scrisori informative, care vor conţine date statistice cu privire la numărul din ce în ce mai mare de accidente, dar şi măsurile de prevenire pe care trebuie să şi le ia orice participant la trafic, pentru a evita să fie victimă într-un eveniment rutier.
Acţiuni cu efective sporite în trafic, 12.000 de materiale informative
Comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, a arătat că, de la începutul acestui an, pe drumurile publice din judeţ s-au produs 267 de accidente rutiere grave, soldate cu 87 de morţi şi 215 răniţi grav, plus alte 500 de accidente uşoare. Din totalul acestora, aproximativ 13% au fost provocate de participanţi la trafic băuţi.
„Din păcate, înregistrăm un trend ascendent în ceea ce priveşte accidentele provocate de şoferi aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, în ciuda măsurilor de prevenire pe care le desfăşurăm cu continuitate pe acest segment”, a subliniat comisarul şef, arătând că de la începutul anului, ca urmare a acţiunilor intense de control, 408 şoferi s-au ales cu dosare penale, iar 270 au fost amendaţi, toţi după ce au fost prinşi băuţi la volan.
Programul de prevenire a accidentelor nu vizează însă doar problema consumului de alcool la volan, imprudenţa pietonilor, de exemplu, fiind o altă cauză frecventă a accidentelor rutiere.
„Continuăm să avem multe accidente care au drept cauză deplasarea ori traversarea neregulamentară a pietonilor, însă abaterile lor sunt favorizate şi de lipsa amenajărilor pentru deplasarea acestora, cu precădere în mediul rural”, a mai declarat Hermeniuc.
Până la finele campaniei, poliţiştii vor distribui 12.000 de pliante şi scrisori informative (în trafic, pe parbrizele maşinilor şi în cutiile poştale ale blocurilor). În ceea ce priveşte controalele în trafic, efectivele vor fi sporite prin echipe mixte formate din poliţişti de la circulaţie, colegi de la posturile comunale şi agenţi de la Birourile de Poliţie Rurale.
Trei şoferi beţi turtă, prinşi într-o zi
În ultima perioadă, aproape în fiecare zi, acţiunile de control ale poliţiei duc la depistarea mai multor şoferi băuţi.
De exemplu, în urmă cu două zile, în interval de patru ore, pe străzi au fost depistaţi trei conducători auto în avansată stare de ebrietate. Aceştia aveau concentraţii de alcool cuprinse între 1,00 şi 1,28 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, ceea ce coincide cu o avansată stare de ebrietate. Toţi trei s-au ales cu dosare penale.
(14 oct 2009, 11:21:16
Curatati drumurile sucevei de tantalai si inconstienti si orgoliosi prosti.
Si nu mai dati banii aiurea pe materiale informative, fluturasi si campanii TV. Alcoolici si vitezomanii nu stiu/nu au timp/nu ii duce capul sa se uite pe asa ceva sa se educe. Banii dati pe fluturasi mai bine ii dati agentilor de pe teren sub forma unui bonus de performanta sau ceva similar. Sau faceti altceva cu ei, orice.