Opt instituţii de învăţământ din judeţ derulează programul „A doua şansă”, în cadrul căruia sunt şcolarizaţi adulţi care nu şi-au terminat studiile primare sau elevi de vârstă şcolară, dar care şi-au abandonat anterior studiile.
În prezent, 258 de elevi înscrişi în programul „A doua şansă” în anii anteriori îşi continuă studiile, iar în această perioadă se fac testări pentru înscrierea la şcoală a persoanelor care doresc să înceapă cursurile în acest an.
„Cei care doresc să se înscrie în program începând cu acest an şcolar sunt în prezent testaţi pentru a vedea care este nivelul lor de cunoştinţe, astfel încât să fie repartizaţi în clase corespunzătoare”, a declarat Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava.
Din anul 2005 şi până în prezent, în programul „A doua şansă” s-au înscris 384 de elevi. 85 dintre aceştia au abandonat studiile, 41 de elevi au absolvit deja programul, iar nouă dintre absolvenţi şi-au găsit şi un loc de muncă.
Programul „A doua şansă” a fost implementat în anul 2005, este gratuit şi le oferă grupurilor dezavantajate posibilitatea să înveţe alfabetul sau să-şi reia studiile abandonate.
În judeţul Suceava programul se derulează cu precădere în localităţile cu populaţie de etnie romă. Şcoala cu clasele I-VIII din Gulia, Dolhasca, Şcoala Bogata, Şcoala Dorna Arini, Şcoala cu clasele I-VIII din Ciprian Porumbescu, Şcoala nr. 2 Câmpulung Moldovenesc, Şcoala cu clasele I-VIII din Vereşti, Şcoala nr. 3 din Vicovu de Sus şi Şcoala cu clasele I-VIII din Şcheia sunt unităţi de învăţământ în care se derulează programul „A doua şansă”.