În cadrul unei conferinţe teritoriale, desfăşurată la Casa de Cultură Suceava, pe 8 octombrie, iniţiată de Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) şi Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), sucevenii au fost informaţi despre pericolul pe care îl reprezintă consumul drogurilor uşoare, dar şi despre actul legislativ prin care consumul de droguri uşoare ar putea fi legalizat.
Reprezentanţii ANCCSR şi CIADO la Suceava au sugerat că sunt de acord cu dezincriminarea consumatorilor de droguri, fiind consecvenţi declaraţiilor din 2007 că aceştia sunt victime şi nu infractori, dar dezaprobă legalizarea consumului de droguri “uşoare” care, în opinia legiuitorului, “sunt nepericuloase şi fără efecte pe termen lung”, lucru absolut fals.
Considerând că opinia publică este indusă în eroare, ANCCSR-CIADO au decis organizarea de urgenţă în toate cele 40 de sucursale a conferinţelor teritoriale “Drogurile uşoare, periculoase sau nu?”, la care au participat psihologii, profesori, elevi, părinţi şi studenţi, care şi-au exprimat punctul de vedere în ceea ce priveşte pericolul pe care îl reprezintă drogurile „uşoare”.
Participanţii la conferinţa teritorială de la Suceava au discutat despre drogurile „uşoare”, considerate a fi marijuana, cannabisul, mescalina, care în opinia specialiştilor ar da doar dependenţă psihologică, şi cele „grele”, care dau şi dependenţă fiziologică.
„Odată cu legalizarea consumului de droguri, acestea se vor banaliza, fiind mult mai uşor procurabile, deci numărul consumatorilor va creşte. Cu alte cuvinte, legalizarea drogurilor, chiar şi a celor uşoare, reprezintă o pantă alunecoasă care poate avea efecte nefaste asupra populaţiei”, a fost concluzia reprezentanţilor ANCCSR şi CIADO care s-au întâlnit la Suceava.
Mâine, 14 octombrie, va fi organizată, la Bucureşti, Conferinţa Naţională ANCCSR-CIADO, la care vor fi invitaţi să participe reprezentanţi ai organizaţiei internaţionale EURAD, UNODOC, Centrul European de Monitorizare a Traficului şi Consumului de Droguri de la Lisabona, Agenţia Naţională Antidrog, pentru dezbateri asupra riscurilor consumului de droguri.