Un bărbat în vârstă de 48 de ani a murit în timp ce mergea către casă în urma unui accident care nu pare a fi decât inevitabilul ce se putea produce oricând. Haosul instalat pe străzile Sucevei de când mai multe firme au început să lucreze la schimbarea reţelei termice, gropile de la tot pasul, multe dintre acestea adevărate capcane în lipsa semnalizărilor, şi-au luat un tribut crunt, un om decedând din cauza neglijenţei muncitorilor.
Duminică seară, în jurul orei 20.30, când afară deja se întunecase, Rudolf Rott, în vârstă de 48 de ani, se îndrepta înspre apartamentul în care locuia, situat pe strada General Iacob Zadik, din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, în apropiere de fostul cinematograf.
Pentru a ajunge la locuinţă, bărbatul a urmat drumul pe care îl făcea de obicei, o scurtătură pe lângă laterala unui bloc, folosită de foarte multe persoane în fiecare zi.
Cum s-a întâmplat accidentul
Ajuns într-o zonă slab iluminată, bărbatul s-a împiedicat de un cămin de beton amenajat lângă bloc, căzând cu capul în jos, într-o groapă îngustă aflată între peretele blocului respectiv şi cămin. Groapa fusese săpată de muncitorii care au lucrat la amenajarea căminului. Deşi au terminat lucrarea, muncitorii nu au mai apucat să o astupe, cel mai grav, lăsând-o şi fără nici o semnalizare care să avertizeze cumva trecătorii.
Căzătura în groapa lată de aproximativ jumătate de metru şi adâncă de 94 de centimetri i-a fost fatală bărbatului de 48 de ani, care a murit la scurt timp după ce a fost scos la suprafaţă.
O femeie care a fost martoră la accident şi care a făcut ulterior declaraţii concludente anchetatorilor a povestit cum, în timp ce se afla la balcon, şi-a observat vecinul cum trecea prin zonă. Câteva secunde mai târziu, femeia l-a văzut pe bărbat căzut în groapa de lângă peretele blocului.
În ciuda eforturilor personalului medical ajuns la faţa locului, bărbatul nu a mai putut fi salvat, decedând, se pare, la câteva minute după ce a fost scos de mai mulţi locatari din groapă.
Din cercetările preliminare ale poliţiei rezultă că acesta se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, însă acest aspect contează prea puţin într-un astfel de caz.
„A trebuit să moară un om ca să se facă ceva”
„Pe aici trec oameni aproape încontinuu, foarte mulţi copii de la şcoală şi bătrâni. Deşi toată lumea s-a plâns, muncitorii nu au făcut nimic ca să evite o tragedie. Abia acum (n.r. - în cursul zilei de ieri) au pus nişte benzi de avertizare, a trebuit să moară un om ca să facă ceva”, şi-a spus durerea Violeta Rott, cumnata decedatului.
În cele aproximativ zece minute cât reporterii „Monitorul” s-au aflat la locul tragediei, vorbind cu rudele îndurerate, prin zonă au trecut cel puţin zece persoane. Absolut toţi oamenii vociferau vehement cu privire la „tranşeele” care îi înconjoară de mai multe săptămâni.
„Au patru săptămâni de când au săpat printre aceste blocuri şi nu au mai făcut nimic după aceea. Trec în fiecare zi pe aici cu copilul, mai ales după lăsarea întunericului e pericol de moarte. Abia acum, după acest accident, au pus nişte semnalizări”, s-a revoltat şi Ovidiu Tobîrcă, care a trecut prin zonă însoţit de fetiţa sa.
Verdictul autorităţilor competente: neglijenţă din partea firmei
Violeta Rott ne-a spus că familia a contactat deja un avocat, pentru a da în judecată firma care a săpat în zonă şi nu a semnalizat lucrările.
„Nu vrem să facem rău nimănui, dar cineva trebuie să plătească pentru viaţa unui om. Apoi fiecare are copii şi situaţia nu mai poate continua în acest mod”, a spus femeia, care a amintit că şi un copil a suferit recent o fractură după ce a căzut într-o groapă.
Autorităţile care au făcut cercetări la faţa locului confirmă clar neglijenţa muncitorilor. Poliţiştii care au efectuat ancheta în primă fază nu au găsit nici un fel de semnalizare (un panou, benzi fluorescente etc.), specialiştii Inspectoratului Teritorial de Muncă ajungând, ieri dimineaţă, la aceeaşi concluzie.
„Persoana a căzut în groapa dintre cămin şi peretele blocului, fără ca aceasta să fie semnalizată în vreun fel. Continuăm cercetările, aşteptăm concluziile organelor abilitate în privinţa stabilirii împrejurărilor în care s-a produs decesul, după care vom stabili ce măsuri trebuiesc luate”, a declarat Florin Moisa, şeful Serviciului de Control, Securitate şi Securitate a Muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.
Semnal de alarmă privind gropile „capcane” din toată Suceava
Deşi bărbatul avea leziuni evidente în zona capului în urma căzăturii, anchetatorii aşteaptă astăzi concluziile medico-legale pentru stabilirea cauzei certe a morţii. În orice caz, chiar şi în situaţia puţin probabilă ca moartea să aibă doar legătură indirectă cu căzătura, neglijenţa firmei care lucrează în zonă este evidentă şi trebuie sancţionată drastic, mai ales în condiţiile în care şi în multe alte zone ale Sucevei gropile par a fi nişte adevărate capcane întinse celor care trec prin zonă.
După cum au precizat reprezentanţii Primăriei Suceava, lucrările la reţeaua de termoficare din acea zonă a cartierului Burdujeni sunt realizate de SC Loial Suceava, care însă a subcontractat partea de lucrare de pe porţiunea unde s-a produs accidentul către SC Simcos SA Botoşani.
Ajutor financiar din partea Primăriei Suceava
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi-a exprimat regretul pentru întâmplarea nefericită.
„Din păcate, aceste lucrări de termoficare, care s-au făcut printr-un efort deosebit, sunt umbrite de acest accident, aş spune chiar stupid, care s-a înregistrat duminică seară. Din păcate o persoană a decedat, Dumnezeu s-o ierte, dar nu s-a întâmplat aşa cum s-a crezut, că a căzut într-o groapă de 3-4 metri. Cred că sunt alte o sută de locuri mai periculoase în municipiul Suceava, în special pe lucrările de canalizare, cum sunt săpăturile din zona centrală, de pe Petru Rareş ori cele de termoficare de pe strada Armenească, unde sunt şi condiţii foarte dificile de muncă”, a declarat Lungu.
El a ţinut să precizeze că Primăria Municipiului Suceava va fi alături de familia îndoliată şi va oferi sprijin şi ajutor pentru înmormântarea bărbatului.
„A fost un accident stupid, mai ales că acolo nu era o cale de circulaţie, persoana respectivă a trecut prin spatele blocului, şi repet, acest om nu a căzut într-un şanţ adânc de termoficare, ci s-a lovit la cap între peretele unui bloc şi căminul de branşament pentru energia termică”, este declaraţia edilului Sucevei, Ion Lungu.
(13 oct 2009, 12:53:52