Reprezentanţi ai ziarelor, radiourilor şi posturilor TV din judeţul Suceava, dar şi câţiva colegi de la televiziunea naţională au participat, sâmbătă, în satul Rusca, comuna Dorna Arini, la Cupa ziariştilor ecologişti la pescuit, eveniment care s-a desfăşurat la una din cele mai moderne păstrăvării din judeţul Suceava. Evenimentul, care a avut în prim-plan promovarea apelor şi a munţilor curaţi din zona Dornelor, a fost organizat de doctorul Petrea Dulgheru, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, proprietarul păstrăvăriei din Rusca şi a încă uneia din Vatra Dornei.
Chiar dacă mai mulţi dintre participanţi nu erau pescari, unii abia mai punând mâna pe undiţe de câteva ori în viaţă, concursul s-a dovedit a fi un adevărat „măcel” pentru păstrăvul din iaz, în cele aproximativ 45 de minute cât a ţinut întrecerea fiind scoşi pe mal în jur de o sută de peşti, cu o greutate totală de 44,6 kilograme. Explicaţia pentru rezultatul foarte bun este simplă. Iazul este plin de păstrăv de aproximativ jumătate de kilogram, crescut de mai bine de doi ani de zile, condiţii în care, mai în glumă, mai în serios, peştele trage şi la cârligul gol, fără momeală.
Dacă participanţii care au tangenţă cu pescuitul au scos păstrăvi unul după altul, cel mai mult luându-le scoaterea cârligului din gura peştelui prins şi pregătirea unei noi momeli, cei mai puţin familiarizaţi au avut de dus lupte grele după ce au scos captura pe mal, păstrăvul, peşte de apă rapidă, foarte iute, fiind foarte greu de stăpânit.
Concursurile de pescuit continuă, pentru promovarea zonei Dornelor
Regula concursului a fost clară, undiţele fiind scoase din apă după ce un concurent a adunat 15 păstrăvi.
Locul I, cu 15 capturi, în greutate de 7,9 kilograme, i-a revenit lui Marius Ciurari, de la Plus TV, locul II, cu 13 păstrăvi prinşi, a fost adjudecat de Nicu Amurăriţei, de la Radio TOP, în timp ce pe poziţia a III-a, cu 11 peşti prinşi, s-a clasat Constantin Morărescu, de la TVR.
Clasamentul are însă doar o importanţă simbolică, cel mai mare câştig al tuturor concurenţilor fiind ziua petrecută în natură, într-un loc superb.
Doctorul Petrea Dulgheru a oferit cupe celor trei câştigători, anunţând că întrecerile la pescuit păstrăv vor continua cel puţin pe parcursul a 20 de etape, fiecare rundă urmând a fi dedicată unei profesii.
„Scopul acestui concurs este de a promova zona Dornelor, cu toate bogăţiile pe care le are ea. Păstrăvul din această regiune este crescut în apă dulce şi are un gust deosebit, fiecare român al trebui să îl încerce”, a fost mesajul acestuia, care îi invită la pescuit de păstrăv pe toţi iubitorii de natură şi de tot ce este natural din Bucovina.
(12 oct 2009, 19:04:42