Circa 20 de suceveni care se ocupă cu culturile agricole şi care au rămas fără subvenţiile la hectar s-au întâlnit, ieri, cu preşedintele Federaţiei Agricultorilor „Fermierul”, Ginu Costel Toma, în speranţa că problema lor ar putea avea o soluţie.
Ilie Naharniac este din Moara şi a cultivat anul trecut cu grâu, porumb şi soia 47 de hectare de teren. Anul acesta a majorat suprafaţa cultivată ajungând la 95 de hectare. Pentru 2008 şi 2009 ar fi trebuit să încaseze ca subvenţie suma totală de 10.700 de euro. Nu a primit nici un ban, pentru că la identificarea prin teledetecţie terenul cultivat de el nu a apărut, deşi la controlul fizic a fost găsit. A investit numai în maşini agricole 2 miliarde de lei vechi şi acum nu ştie ce va face. „Mi-au spus că dosarul meu nu a fost scanat! Poate e mai bine că nu mi-au dat banii, că aşa mă liniştesc şi eu să mai fac agricultură”, ne-a spus Ilie Naharniac.
„Poate au încurcat culorile la teledetecţie”
În aceeaşi situaţie este Răzvan Orhei, care are fermă la Zvoriştea. În 2008 a cultivat 36 de hectare, în 2009 suprafaţa cultivată a crescut la 50 de hectare. Are un credit bancar de 4 miliarde de lei vechi pentru o fermă zootehnică, pe care nu ştie cum îl va plăti.
El ne-a relatat o situaţie hilară, dacă nu ar fi tristă. „Eu şi fratele meu avem într-un loc 6 hectare, 3 ale mele, 3 ale lui. La teledetecţie pe ale lui le-a găsit, pe ale mele nu! Am fost la APIA, să văd ce se poate face, dar au refuzat să înainteze decizia de oprire a plăţilor, ca să nu pot face contestaţie”, a spus fermierul.
Tot la Zvoriştea are fermă vegetală şi Corneliu Aursulesei. Potrivit acestuia, în comună sunt şase fermieri care cultivă aproximativ 250 de hectare. „Restul nu-i cultivat. Ei, aia care nu au cultivat au încasat subvenţiile şi noi nu am primit nimic. Poate au încurcat culorile la teledetecţie, nu mai ştiu ce să cred”, încearcă el o explicaţie.
1.000 de dosare au fost respinse la plată
În aceeaşi situaţie se regăsesc 1.000 de fermieri suceveni, ale căror dosare de plată au fost respinse şi cărora li se impun penalizări multianuale.
Ginu Costel Toma a arătat că situaţia a fost semnalată de federaţia pe care o conduce atât Confederaţiei Sindicale Meridianul, la care este afiliată, cât şi instituţiilor abilitate din cadrul Ministerului Agriculturii.
Potrivit lui Toma, principalul vinovat este firma GAUS SRL, în contract cu Ministerul Agriculturii, şi care nu a scanat corect şi la timp dosarele fermierilor.
Punctul de vedere al APIA, prezentat Ministerului Agriculturii şi Direcţiei pentru Relaţia cu Parlamentul şi Dialog Social, este că, în anul 2008, din 10.666 de fermieri care au depus cereri pentru subvenţii la hectar la centrul local APIA Suceava, 7.335 (68,8%) au fost selectaţi la controlul prin teledetecţie, iar 46 la control clasic pe teren. La sfârşitul lunii iunie 2009 foarte multe dosare au fost respinse la plată ca neconforme. „APIA şi SC GAUS SRL au hotărât o reevaluare a erorilor prin reinterpretarea datelor şi rescanarea hârtiilor din dosarele fermierilor şi a crescut numărul de fermieri plătiţi”, se arată în adresa APIA. Tot aici se precizează că printre cauzele respingerii se numără supradeclararea unor suprafeţe de teren, supradeclararea sau suprapunerea culturilor, identificări eronate, neconcordanţe între cultura declarată şi categoria de folosinţă a terenurilor şi teren nelucrat.
Fără bani de subvenţii au rămas şi crescătorii de bovine şi ovine
Pentru verificări suplimentare, APIA solicită ca fermierii să trimită firmei GAUS numărul de identificare RO, numai că termenul final de analiză este 16 octombrie a.c. şi cultivatorii de terenuri suceveni sunt sceptici că au sorţi de izbândă.
Pe de o parte, un număr semnificativ dintre cei văduviţi de bani nu ştiu ce au de făcut şi nici nu-i învaţă nimeni, iar pe de altă parte fermierii nu mai au încredere în profesionalismul celor de la GAUS. Ca atare, prin acţiunea de ieri de la Suceava, au încercat să găsească o modalitate de a intra în contact cu cât mai mulţi fermieri care au fost scoşi din plată şi, cu sprijinul celor de la „Fermierul”, să-i înveţe ce au de făcut.
În situaţie dramatică se află şi crescătorii de bovine şi de ovine din judeţul Suceava, după ce li s-a comunicat că nu există suficienţi bani pentru achitarea subvenţiilor pe cap de animal. Banii necesari nu sunt incluşi în proiecţia bugetară pe anul 2009 şi abia ar fi sume care se acopere 20% din bugetul necesar.
(12 oct 2009, 22:32:10