În jur de o mie de persoane au participat, ieri, la un regal dedicat Ciobănescului Românesc de Bucovina, zeci de exemplare superbe din această rasă încântând ochiul celor pasionaţi de creşterea lor, dar şi simplilor vizitatori, veniţi să vadă cum arată aceste patrupede.
„Expoziţia de Club şi Arbitrajul de Selecţie”, manifestare dedicată exclusiv câinilor din această rasă, s-a desfăşurat la Casa Muntelui din municipiul Vatra Dornei, coloşii pe patru picioare, îngrijiţi până la ultimul detaliu de stăpâni, impresionând prin robusteţe şi frumuseţe.
În concursul care a debutat dimineaţă, la ora 8.00, au intrat în jur de 60 de câini, bineînţeles însoţiţi de stăpânii lor, o parte membri ai Clubului Naţional Bucovina, iar ceilalţi doar crescători amatori.
Organizatorii, Colegiul Medicilor Veterinari Suceava şi Clubul Naţional Bucovina, au oferit premii după două criterii. Primul a vizat o întrecere generală, cu distincţii pentru cele mai superbe exemplare, iar al doilea, categoria concurenţilor care nu sunt membri într-o asociaţie chinologică.
La prima categorie, locul I a fost adjudecat de Eugen Pal, din Vatra Dornei, pe poziţia a doua a venit Ioan Moroşan, din Horodnic de Sus, în timp ce poziţia a treia a fost adjudecată de Iulian Bârlădeanu, din Botoşani, patrupedele acestora fiind cele mai aproape de criteriile de arbitraj profesionist din domeniu.
La categoria amatori, pe primul loc s-a clasat crescătorul Nicu Ungureanu, din Vicovu de Jos, poziţia a doua i-a revenit lui Ion Rîpan, din Vatra Dornei, tot un dornean, Manuil Biache, prinzând cea de a treia treaptă a podiumului.
Laureaţii au primit diplome şi cupe din partea organizatorilor, cel mai important câştig fiind însă recunoaşterea valorii câinilor pe care îi iubesc atât de mult.
Ciobănescul de Bucovina, sărbătorit la el acasă
Ciobănescul Românesc de Bucovina (C.R.B.) este o rasă de câine recent recunoscută de Federaţia Chinologică Internaţională, intrând oficial în această organizaţie în luna martie a acestui an.
Ciobănescul de Bucovina se alătură altor două rase de gen cunoscute în ţară, Ciobănescul Mioritic şi cel Carpatin, fiecare în parte impresionând prin calităţi deosebite.
„Ne bucurăm că această manifestare a avut un succes atât de mare, ne bucurăm că acest superb patruped a fost sărbătorit aici, la munte, unde munceşte la turmele de oi, şi nu pe stadioane şi în alte locuri aglomerate. Succesul a fost deplin, prin această manifestare reuşind să popularizăm aşa cum merită această rasă”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, cel care a pus la dispoziţie spaţiul în care s-a desfăşurat expoziţia.
Denumirea oficială a acestei rase de câini este Ciobănesc de Europa de Sud-Est, patrupedul fiind crescut atât în România, cu precădere în judeţul nostru, cât şi în Serbia.
Superbele exemplare din rasa Ciobănesc de Bucovina, ajunse aproape de perfecţiune în urma muncii specialiştilor care desfăşoară activităţi ştiinţifice pentru îmbunătăţirea raselor, sunt, fără îndoială, una din frumuseţile şi mândriile de frunte ale Bucovinei.