Cei mai buni silvicultori din ţară, adunaţi la Câmpulung Moldovenesc, s-au întrecut timp de două zile, la finele săptămânii trecute, atât în cunoştinţe teoretice, cât şi în abilităţi practice, pentru a obţine titlul de „Cel mai bun pădurar”, dar şi premiile puse în joc de organizatori.
Judeţul Suceava a avut onoarea nu doar de a găzdui acest concurs, pentru a doua oară, ci şi cea de a-l câştiga, graţie performanţelor de care a dat dovadă reprezentantul său, Vasile Cârdei, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Marginea.
Aflat în concurenţă cu alţi 43 de silvicultori, câştigători ai etapelor judeţene, dar şi reprezentanţi ai ICAS Bucureşti şi Republicii Moldova, reprezentantul Direcţiei Silvice Suceava a reuşit să obţină un scor de 90,5 puncte din cele 95 de puncte maxim posibile, pe următorul loc clasându-se un silvicultor din Vrancea, Mircea Stoica, care a obţinut 79 de puncte. Locul III a revenit unui pădurar din Prahova, Ilie Nicolae, care a obţinut 78,5 puncte.
Premierea câştigătorilor a fost făcută de noul director al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), Valerian Solovăstru, fost director al Direcţiei Silvice Suceava, care i-a înmânat atât premiul în bani, de 4.050 de lei, medalia de ocupant al locului I, cât şi un tablou cu simboluri din natură.
Ocupanţii primelor trei locuri din concurs au fost răsplătiţi atât cu premii în bani, cât şi în produse, precum drujbe şi alte elemente de îngrijire a pădurilor, parcurilor şi grădinilor, oferite de sponsorul principal.
Acte de mulţumire publică, acordate în premieră
În premieră, noul director al RNP, Valerian Solovăstru, a pus în aplicare o prevedere mai veche, dar care a fost ignorată de predecesorii săi, de a acorda acte de mulţumire publică personalului din sistemul silvic, care se remarcă prin rezultate deosebite în activitatea profesională.
Astfel, toţi participanţii la concurs, indiferent de locul obţinut în finală, au primit aceste diplome de mulţumire publică, ei fiind nu doar cei mai buni păduri din judeţele pe care le reprezintă, ci şi un model pentru restul silvicultorilor.
Concurs de tradiţie
Concursul „Cel mai bun pădurar” se desfăşoară anual, în mai multe etape, iar pentru a-şi demonstra calităţile de pădurar, concurenţii sunt supuşi unei serii de probe teoretice, din domeniul silviculturii, dar şi la trei probe practice, precum măsurarea unei cantităţi de buşteni, tragerea la ţintă fixă cu arma, dar şi evaluarea trofeelor de vânătoare.
Anul acesta concursul a fost organizat de Regia Naţională a Pădurilor, Direcţia Silvică Suceava, Colegiului Silvic Bucovina şi Federaţia Sindicatelor din Silvicultură.