Cei aproximativ 160 de elevi din localitatea Poiana Micului, comuna Mănăstirea Humorului, învaţă de ieri într-o şcoală nouă, realizată cu fonduri provenite în totalitate din partea statului polon. Investiţia a fost de 1,5 milioane de euro, iar elevii din Poiana Micului se bucură acum de un complex şcolar modern, construit pe o suprafaţă de 1600 de metri pătraţi. Unitatea de învăţământ are 12 săli de clasă, o bibliotecă, o grădiniţă, un cabinet medical ce va deservi şi populaţia din localitate, cabinete de informatică, fizică şi chimie şi o sală de sport.
Construcţia complexului a demarat acum doi ani de zile, iar toate fondurile necesare pentru construcţia şi mobilarea şcolii au fost alocate de către statul polon.
60% dintre elevii care învaţă în şcoala din Poiana Micului sunt de etnie polonă, iar la inaugurarea instituţiei, eveniment care a avut loc vineri după-amiază, a participat o delegaţie polonă.
Vicemareşalul Senatului Poloniei, Krystyna Bochenek, deputatul polon Maciej Płażyński, preşedintele Asociaţiei Wspolnota Polska, prin intermediul căreia senatul polon a realizat finanţarea construcţiei şcolii, senatorii Andrzej Person şi Marek Konopka, precum şi o serie de persoane cu funcţii de conducere din diferite departamente privind relaţia cu diaspora sau emigraţia din Polonia s-au numărat printre cei care au participat la eveniment.
Totodată, la eveniment au participat Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Wojciech Zajaczkowski, consulul Republicii Polone la Bucureşti, Anna Zalewska, deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România şi vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie.
Deputatul Ghervazen Longher a precizat că Uniunea Polonezilor a început să se implice activ la ridicarea calităţii procesului instructiv-educativ în cele 12 şcoli din judeţul Suceava cu elevi de etnie polonă în anul 2002, odată cu demararea proiectului „Copiii Bucovinei”. „Atunci s-au cheltuit 600 milioane de lei vechi pentru dotarea cu calculatoare a şcolilor cu copii etnici poloni.