Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 10 oct 2009 - Anul XIV, nr. 238 (4224)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme mari

Criză acută de poliţişti la posturile comunale din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Efectele crizei economice, care au afectat şi structurile de poliţie, oamenii legii pierzând mai multe facilităţi financiare, se resimt foarte puternic la nivelul posturilor comunale din judeţ.
Mulţi poliţişti au renunţat la posturile pe care le aveau în comunele aflate la distanţă mare de oraşe, după ce plăţile în contul indemnizaţiei de chirie au fost anulate, aceştia cerând transferul la domiciliu sau în apropierea acestuia.

 

Conform cifrelor oficiale puse la dispoziţie de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, în prezent, în şapte din cele 98 de posturi de poliţie comunale din judeţ lucrează un singur om al legii, şeful de post fiind nevoit să se descurce singur cu miile de locuitori din comunitate. Multe alte posturi de poliţie de la nivelul comunelor, de ordinul zecilor, au în componenţă câte doi oameni ai legii, ceea ce, în majoritatea cazurilor, este sinonim tot cu o acută criză de personal.

 

Cele mai multe probleme, pe zona Rădăuţi – Siret

În ceea ce priveşte posturile de poliţie la care şeful de post a rămas singur, două sunt din zona Rădăuţi, trei din zona Siret, în timp ce două sunt arondate Poliţiei municipiului Suceava.
Cea mai mare criză de personal este în comunele din partea de Nord-Est a judeţului, în zona Rădăuţi – Siret.
De exemplu, la posturile de poliţie arondate structurii de la Rădăuţi efectivele sunt cu aproximativ 40% sub numărul de posturi considerat necesar. Situaţia nu a devenit brusc atât de dificilă, în ultimii ani poliţiştii din comune îndepărtate făcând eforturi pentru a veni la structurile de poliţie de la oraş, unde volumul de muncă este mult mai redus. Tăierea sumelor care erau alocate pentru plata chiriei a fost factorul care a pus capac situaţiei, foarte mulţi poliţişti solicitând să fie repartizaţi aproape de casă, cereri care nu au putut fi respinse într-o astfel de situaţie.
În aceste condiţii, comune foarte întinse, precum Brodina, Ulma sau Straja se bazează pe doi oameni, în cazul primelor, şi doar pe unul, la Straja.

 

Cum gestionează problema conducerea IPJ Suceava

Pentru ca situaţia să nu fie scăpată de sub control, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a luat măsura de a trimite, prin rotaţie, pentru anumite intervale de timp, oameni ai legii de la structurile mari în comunele fără efective.
„În desfăşurarea atribuţiilor de serviciu, poliţiştii de la posturile comunale sunt sprijiniţi inclusiv de colegii din cadrul Birourilor Poliţiei Rurale de la Poliţiile Municipale şi Orăşeneşti de care aparţin. Totodată, la activităţile desfăşurate în cadrul unor acţiuni organizate, se formează patrule intercomunale cu poliţiştii din cadrul posturilor de poliţie învecinate, pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor planificate”, explică modul de gestionare a crizei inspectorul Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.
El a precizat că principala cauză care a dus la migrarea oamenilor legii de la anumite posturi de poliţie o constituie anularea plăţii indemnizaţiei de chirie. Inspectorul de poliţie a mai arătat că situaţia nu este una particulară judeţului, în multe alte zone ale ţării fiind probleme de efectiv şi mai mari.

 

Dezavantajele vieţii de poliţist la ţară

Vasile Anton, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, filiala Suceava, ne-a explicat multitudinea de motive care îi fac pe colegii săi să renunţe la posturile din comune.
„În mod normal, un poliţist care iese din tură se duce acasă şi este liber până la următoarea tură. La posturile din mediul rural nu este deloc aşa. Gândiţi-vă că şefii de post care au rămas singuri nu sunt liberi niciodată, au program până la 16.00 şi apoi, dacă e o urgenţă, trebuie să plece, indiferent de oră. Nici acolo unde sunt doi oameni nu e cu mult mai bine, şi nici o oră suplimentară nu se plăteşte”, a declarat Anton, arătând că, prin comparaţie, agenţii de oraş au un program fix şi în afara acestuia sunt alte efective care se ocupă de urgenţe.
Liderul de sindicat a amintit că nu puţine sunt situaţiile când poliţistul din mediul rural trebuie să pună bani din buzunar pentru a-şi alimenta maşina, chiar dacă i s-a terminat cota alocată, el fiind obligat să răspundă cu promptitudine la apelurile de urgenţă la 112.

 

Speranţe în tinerii care termină şcoala de poliţie

Conducerea IPJ Suceava dă asigurări că problema privind lipsa de personal va fi rezolvată în scurt timp.
„Problema privind lipsa de personal va fi soluţionată odată cu sosirea în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a agenţilor de poliţie care au absolvit studiile la Şcolile de Agenţi de Poliţie, promoţia 2009”, este mesajul optimist al inspectorului Panţiru.
Rămâne de văzut câţi tineri vor accepta să meargă în comunele din creierii munţilor, în condiţiile salariilor din această perioadă.
Liderul de sindicat al poliţiştilor spune că un agent ieşit de pe băncile şcolii ia un salariu de 1.400-1.500 de lei (salariul de bază, plus sporuri şi norma de hrană), iar din această sumă trebuie să-şi asigure, mai nou, şi chiria.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criză acută de poliţişti la posturile comunale din judeţ.
 Vizualizări articol: 702 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Criză acută de poliţişti la posturile comunale din judeţ1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Politisti putini? trimis de
(10 oct 2009, 19:17:38
veniti la noi ca avem 15

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei