Cazul Mariei Pleşca, primăriţa din comuna Voitinel, atacată în casă de patru indivizi cu cagule, aduce în actualitate problematica sucevenilor care au comis infracţiuni în străinătate şi care revin acasă pentru a da lovituri la pont. Acest risc a fost anticipat de mai multă vreme de poliţie, iar cercetările din cazul tâlhăriei recent petrecute tind să ducă spre această variantă.
Tâlhăria comisă sâmbăta trecută, în plină noapte, a avut un mod de operare nou pentru judeţul Suceava. Mai întâi indivizii şi-au pregătit atent lovitura, alegând o familie prosperă şi ştiind că Maria Pleşca este singură acasă în acea noapte, soţul său, poliţist, fiind în misiune.
Cagule, pistol la tâmplă, urme puţine de răvăşire care să permită adunarea de indicii de către poliţie, victimă agresată doar atât cât a fost nevoie pentru a spune unde are banii, sunt elemente care demonstrează că gruparea cel puţin a încercat să acţioneze profesionist, fapt nereuşit pe deplin, având în vedere că femeia s-a dezlegat imediat ce atacatorii au ieşit din casă.
Bineînţeles că pentru toate acestea nu este obligatoriu ca autorii să fie „specialişti” care au mai comis astfel de fapte, însă surse din rândul anchetatorilor confirmă faptul că printre suspecţi sunt indivizi din această categorie. Cel mai plauzibil scenariu este că autorii ar fi vicoveni din noua gardă de infractori care a acţionat peste hotare în ultimii ani.
De altfel, indivizii dubioşi din zonă sunt recunoscuţi pentru vizitele dese pe care le fac acasă, însă pe termene scurte, cel mult o lună, apoi întorcându-se în ţările în care au stat în ultimii ani, Italia, Anglia sau Irlanda.
Judeţul Suceava, sursă de infractori peste hotare
Oficial, nimeni din poliţie nu poate confirma o astfel de variantă, până ce nu vor fi reţinuţi toţi cei patru autori, însă cert este că pericolul legat de această categorie de suceveni este ridicat, iar fapte asemănătoare de tâlhărie ori jafuri armate nu sunt deloc excluse.
De ani de zile, lucrătorii specializaţi de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au adunat în statistici nume de suceveni cu infracţiuni comise în străinătate, judeţul nostru fiind una din sursele principale în privinţa românilor cu astfel de preocupări.
Zona Vicov a fost întotdeauna de frunte din acest punct de vedere, Constantin Nistor, zis Copilu, sau Valentin Vasile Ţugui, zis Kempes, reprezentând doar două exemple de infractori periculoşi, din generaţii diferite.
Ancheta nu face progrese
În cazul tâlhăriei asupra Mariei Pleşca, ancheta poliţiei pare a fi intrat în impas.
Deocamdată, singurul suspect reţinut în acest caz este Costică Niţu, în vârstă de 39 de ani, din oraşul Vicovu de Sus. Acesta este cunoscut în localitate mai degrabă ca un gospodar decât ca un infractor. Totuşi nu este chiar aşa, acesta fiind trimis în judecată pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului, şi fiind cercetat şi într-un dosar de contrabandă cu ţigări. Bărbatul a şi lucrat mai mulţi ani în străinătate, însă anchetatorii nu îl includ totuşi în categoria celor care au mai comis astfel de infracţiuni, el fiind mai curând pionul cel mai puţin important în grupare.
Anchetatorii au certitudinea că în tâlhărie au fost implicate patru persoane. După ce femeia tâlhărită a reuşit să se dezlege şi a anunţat poliţia, s-au organizat imediat filtre, un autoturism devenind suspect după ce a întors brusc atunci când a văzut maşina oamenilor legii. A urmat o scurtă urmărire cu maşinile, după care cei patru indivizi au laut-o la fugă prin pădurea din zonă. Singurul reţinut a fost Niţu, ceilalţi pierzându-se în întuneric.
În această dimineaţă, la Tribunalul Suceava se judecă recursul înaintat de suspectul reţinut, până în momentul de faţă acesta negând cu vehemenţă implicarea în faptă. De cealaltă parte, anchetatori spun că au probe clare care îl incriminează.
( 9 oct 2009, 17:52:14