Reluarea furnizării apei calde şi chiar a căldurii, de la jumătatea lunii octombrie, ar putea coincide cu „surprize” deloc plăcute pentru unii suceveni, care se vor trezi că au fost debranşaţi, la solicitarea asociaţiilor de proprietari.
Problema rău-platnicilor la asociaţie a fost ridicată de mai mulţi preşedinţi şi administratori de asociaţii, care s-au arătat decişi să ia măsuri dure pentru cei care îşi neglijează obligaţiile de locatar.
Mai exact, unii preşedinţi de asociaţie au anunţat conducerea Primăriei Suceava că intenţionează să îi debranşeze de la încălzire centralizată pe cei care au acumulat datorii foarte mari la asociaţie, iar, dacă debranşarea individuală nu este posibilă, să apeleze la debranşarea întregii scări de bloc.
Cuantumul datoriilor totale pe o scară de bloc, care ar atrage debranşarea de la căldură, a fost stabilit de unii dintre ei la 4000 de lei (40 de milioane lei vechi), dar suma-limită diferă de la o asociaţie la alta.
Problema e că această măsură extremă i-ar afecta şi pe cei care sunt buni-platnici, dar au ghinionul de a avea în scară chiar şi un singur vecin care are datorii imense la asociaţie.
Subvenţia la căldură, măsură de constrângere a rău-platnicilor
O altă măsură îndreptată contra rău-platnicilor este cea de a nu le mai primi cererile de acordare a subvenţiilor la căldură, care au fost distribuite de la începutul săptămânii tuturor celor 105 asociaţii de proprietari din Suceava.
Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au precizat că au o mulţime de cazuri de familii care pe tot parcursul anului nu achitat nici un leu pentru cheltuielile comune şi utilităţile de care beneficiază, dar îşi scad din datorie obţinând aceste subvenţii la căldură.
În ambele cazuri, primarul Sucevei, Ion Lungu, le-a spus că asociaţiile de proprietari au puterea decizională de a lua măsuri contra rău-platnicilor, dar le-a atras atenţia asupra pericolului de a-i afecta şi pe cei buni platnici, mai ales prin debranşarea unei întregi scări de bloc.
( 9 oct 2009, 14:07:59